Wernigerode – Een kleurrijke stad in de Harz

Met ongeveer 35.000 inwoners is Wernigerode aan meer dan behoorlijke stad in het noordelijke deel van Harz. Het is een oud plaatsje, dan zie je direct als je door het gezellige centrum van de stad loopt waar je je zult verbazen aan de vele oude vakwerkhuizen die je hier ziet. Het hoogtepunt in de stad is het schitterende stadshuis dat gelegen is aan het centrale plein in de stad. Dit gotische stadshuis ziet eruit alsof het zo uit een spannende Disneyfilm is gekomen en is rond de 13e eeuw gebouwd.

Het centrum van de stad is gezellig. In de zomer heb je op vele plekken leuke terrasjes, met name rondom het centrale plein kan het gezellig druk zijn. Winkelen kan je hier prima doen, er zijn veel kleine winkeltjes te vinden met lokale producten maar ook zijn er diverse bekende warenhuizen vertegenwoordigd waar je prima kunt kijken voor kleding of andere moderne dingen. Het centrum is zeker leuk om een halve dag te ontdekken. Vergeet ook zeker niet iets te eten in één van de vele gezellige restaurantjes die de stad rijk is.

Beste reistijd Wernigerode
Wanneer je een beetje lekker weer wilt hebben tijdens je bezoek aan Wernigerode dan is het advies om in de maanden juni t/m augustus te gaan. De gemiddelde temperatuur ligt dan boven de 20 graden en regen valt er niet tot nauwelijks. In de wintermaanden kan het behoorlijk fris zijn, een beetje vergelijkbaar met Nederland maar de kans op sneeuw is hier wat groter. Wanneer er sneeuw ligt kan je hier ook prachtige wandelingen maken maar dit loopt natuurlijk heel anders dan in de zomer.

Weekendje Wernigerode
Wernigerode leent zich prima voor één of twee nachtjes weg. In het plaatsje zelf en ook de directe omgeving is voldoende te beleven. Er zijn diverse hotels in de omgeving in de stad te vinden tegen eerlijke bedragen. Zelf hebben wij goede ervaringen met Booking.com om een hotel te boeken. Wanneer je onverwachts niet kunt gaan kan je hier tot kort voor aankomst kosteloos annuleren.

Bezienswaardigheden en dingen om te doen
Buiten dat het centrum al zeer de moeite waard is om te bezoeken zijn er nog diverse andere leuke dingen om te doen in en om Wernigerode. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van wat er zoal te doen is.

Kasteel Wernigerode: Vanaf een grote afstand zal je boven op de berg het kasteel van Wernigerode zien staan. Het is een prachtig bewaard kasteel en een directe eye-catcher zodra je de plaats binnenkomt rijden. Van origine was het kasteel gebouwd als een middeleeuwse burcht, tegenwoordig dient het als museum en zal door bijna iedere toerist aan Wernigerode worden bezocht. Met meer dan 50 ingerichte kamers krijg je een goed beeld van hoe het leven er toen ter tijd aan toe ging.

Je kunt er voor kiezen om met de auto naar het kasteel te rijden of een pittige wandeling door de mooie bossen. Eenmaal bij het kasteel aangekomen zal je kunnen genieten van een mooi uitzicht over Wernigerode en de omgeving.

Brockenbahn: De Brockenbahn is één van de meest beroemde smalspoorbanen van Duitsland. Het is een spoor van 19km lang waarop een prachtige oude stoomtrein je naar de top van de beroemde berg de “Brocken” brengt. Gedurende twee uur kan je genieten van prachtige vergezichten over de Harz. Je zult uiteindelijk uitkomen op een hoogte van ruim 1100 meter. Het treintje heeft verschillende opstapplekken waarvan de meest bekende in Wernigerode ligt. Jaarlijks gaan ongeveer 1,1 miljoen mensen met het treintje naar de top van de berg.

Wanneer je wat sportiever bent dan kan je i.p.v. het treintje te nemen ook te voet of met de fiets de berg op wandelen. Dit is een zware tocht waar je behoorlijk geoefend voor moet zijn. Een ander veel gebruikt alternatief is omhoog met het treintje en vervolgens naar beneden wandelen. Je kunt hierbij kiezen uit een keurig aangelegd pad om over te wandelen of een meer natuurlijke route op minder keurig aangelegde paden.

Je kunt zowel in de zomer als in de winter met het treintje meerijden. Dit is ook heel leuk om met kinderen te doen.

Luchtvaartmuseum Wernigerode: In Wernigerode is een 5000 m2 groot luchtvaartmuseum gevestigd waar je meer dan 60 verschillende soorten helikopter, straaljagers en vliegtuigen kunt bewonderen. Dit is geen museum waar je alleen maar mag kijken, er zijn ook verschillende manieren bedacht om het interactief met de bezoekers te maken. Zo zijn er audiogidsen in verschillende talen voor zowel volwassenen als kinderen en kun je als echte piloot plaats nemen in een echte cockpit dit is omgebouwd tot simulator. Krijg jij het voor elkaar om je vliegtuig echt van de grond te krijgen? Het hoogtepunt is het vliegtuig op het dak van het museum. Je kunt deze bezoeken en een kijkje nemen in een echt oud vliegtuig. Zeker leuk voor de kids. De grote hoge metalen glijbaan ernaast is heel leuk om snel naar beneden te komen. Wanneer je deze te heftig vindt kan je ook de trap ernaast gebruiken!

Wildpark Christianental: Een klein stukje buiten het centrum maar nog wel steeds in de plaats Wernigerode ligt het wildpark Christianental. Het park ligt in het gelijknamige Christianental en herbergt vele inheemse dieren uit Duitsland. Het park is niet zo groot maar het is wel heerlijk om door de bossen van het park te wandelen. Het park is gedurende het gehele jaar open en de entree is slechts €1,-. In het midden van een park is een speeltuin voor de kids gemaakt van mooie natuurlijke materialen en wanneer je trek krijgt is er ook een lekker restaurant op het park waar je heerlijk iets kunt eten en drinken. Meer informatie kan je hier vinden: https://www.christianental.de/

Bürgers en Miniaturenpark: Dit park is een beetje de kleine versie van Madurodam in Nederland. Er zijn ongeveer 60 plekken van de Harz nagebouwd in het klein. Zo zie je hier onder andere de bekende vakwerkhuisjes die je in het centrum van Wernigerode tegenkomt. Naast het miniatuurpark is er nog veel meer te beleven op deze plek. Er zijn schitterende tuinen aangelegd waar je heerlijk in kunt rondlopen. Op het juiste moment in het jaar staan hier meer dan 250.000 bloemen in bloei en kan je de mooiste foto’s maken.

Voor kinderen is dit ook een heerlijke plek. Er is een grote speeltuin, een kinderboerderij met ezels en paarden, klimmuren en ze kunnen er lekker minigolven. Het park is geopend van begin april tot eind oktober. Zeker met een gezin kan je hier makkelijk een halve dag doorbrengen. Meer informatie: https://www.buerger-und-miniaturenpark-wr.de/

Wandelen in de Harz: De directe omgeving van Wernigerode en de Harz in z’n geheel  biedt enorm veel mogelijkheden om te wandelen. Het berglandschap met bergen die niet té hoog zijn bieden voor de meeste mensen met wandelervaring schitterende wandelingen. Wandelingen van een uurtje tot complete dagen zijn hier zeker mogelijk. In Wernigerode is een toerisme informatieplek op het centrale plein gelegen waar ze je zeker kunnen helpen met het vinden van de mooiste wandelingen door de omgeving. Vergeet hier zeker je camera niet mee te nemen want je zult de mooiste plekjes van de Harz tegenkomen.