Praktische zaken Hurghada

We kunnen ons voorstellen dat wanneer je voor de eerste keer naar Hurghada gaat dit best een beetje spannend kan zijn. Egypte is een land waarvan we niet veel afweten en waarvan we wel weten dat er in de geschiedenis zware aanslagen zijn geweest op toeristen. Over het algemeen is het uiteraard gewoon veilig en niks om je zorgen om te maken. Het is handig om onderstaande tips over praktische zaken in Hurghada even goed door te lezen, dit kan zeker van pas komen tijdens je bezoek.

Het weer in Hurghada & de beste reistijd in Hurghada
Hurghada is zowel een zomer- als winterbestemming. In de winter zijn de temperaturen mild, denk aan rond de 20 graden, in het voorjaar gaan de temperaturen snel omhoog. De meest geschikt maanden om naar Hurghada af te reizen zijn van april t/m november waarbij de temperaturen in de echte zomermaanden echt hoog kunnen zijn. De echte zomermaanden zijn in dit geval juli, augustus en september. In de overige maanden ligt de temperatuur zo rond de 25 graden. 

Er staat bijna altijd lekkere en veelal verkoelende wind vanaf zee, dit maakt de temperatuur draagzaam wanneer het echt heet is.  Regen valt er in Hurghada vrijwel nooit, mocht je er toevallig zijn op het moment dat er wel wat druppels uit de lucht vallen geniet er dan maar van, er zijn er weinig die dat ook kunnen zeggen tijdens hun bezoekje aan de badplaats!

Vliegen naar Hurghada
Op ongeveer 11 kilometer van Hurghada ligt het “Hurghada International Airport”, dit is het eigen vliegveld van Hurghada en hoogstwaarschijnlijk de plek waar je zult landen wanneer je een vakantie in Hurghada hebt. Er gaan vanaf veel vliegvelden in Europa vluchten naar de badplaats, vanaf Schiphol is het zo’n 5 uur vliegen. Eenmaal op het vliegveld aangekomen wil je waarschijnlijk snel naar je hotel. Wanneer je met een reisorganisatie hebt geboekt zal er iemand voor je klaar staan om je naar je hotel te brengen. Als dit niet het geval is zal een taxi de makkelijkste en ook beste manier zijn om als transfer naar je hotel te nemen. Het is uiterst belangrijk om van te voren een prijs af te spreken. De taxichauffeurs in Hurghada staan erom bekend de boel graag een beetje te neppen.

Visum voor Hurghada en reisdocumenten
Als je naar Hurghada wilt gaan dan zul je in het bezit moeten zijn van een geldig paspoort dat bij vertrek uit Egypte nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast is er een visumplicht. Een visum is eenvoudig verkrijgbaar op het vliegveld bij aankomst. Een “visa on arrival” is hiervoor het meest gebruikte visum. Dit visum is 30 dagen geldig en dat is vrijwel altijd voor een vakantie in Egypte. De kosten voor het visum zijn €35,- Euro (dit kan in de loop der tijd verschillen) en dit dient bij aankomst contant te worden afgerekend. Je hebt hierbij ook de reservering van je hotel nodig, dus zorg dat je in ieder geval voor de eerste nacht een verblijfplaats hebt. Het nadeel van het regelen van je visum bij aankomst is dat de rij waarin je moet wachten soms erg lang kan zijn en het wachten echt lang kan duren.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om van te voren al online je visum aan te vragen. Met dit visum wat je dan al voor vertrek thuis ontvangt loop je eenvoudig door langs de rij naar de bagageband. Er zijn diverse websites te vinden waar je dit makkelijk kunt regelen, een voorbeeld hiervan is https://visumvoor.com/land/egypte/

Drinkwater
Het kraanwater in Hurghada kan absoluut niet worden gedronken. De luxe die wij in Nederland en België zo gewoon vinden is dat hier niet. Het is hier gebruikelijk om water uit flessen te drinken. Deze zijn overal te koop en ook niet duur. Zeker als je de flessen in een supermarkt koopt kost het bijna niks. Zelfs voor tandenpoetsen geldt het advies om fleswater te gebruiken voor het spoelen. Veel toeristen in Hurghada krijgen last van hun maag tijdens de vakantie door verkeerd gebruik van kraan- en douchewater. Ook in de betere hotels zullen ze groente en fruit wassen met fleswater en niet met water vanuit de kraan.

Op veel plekken krijg je ook de vraag of je ijsblokjes in je drinken wilt, het advies is om aan te geven dat je dit niet wilt omdat je ook niet weet van wat voor water de ijsblokjes zijn gemaakt.

Elektriciteit
In Hurghada heb je over het algemeen geen verloopstekker nodig. Er komt 220 V netspanning uit de muur en de frequentie is 50 Hz. Het kan echter nooit kwaad om altijd een wereldstekker in je koffer te hebben voor het geval het onverhoopt toch anders is. Tegenwoordig gaat de camera, telefoon, laptop, duiklamp en wellicht nog meer mee naar Hurghada waardoor het slim is ook een verlengsnoer met stekkerdoos mee te nemen. Zo kan je makkelijk veel tegelijkertijd opladen!

Tijdsverschil Hurghada
In Hurghada is het één uurtje later dan in Nederland en België. De jetlag valt dus mee bij aankomst! 

Veiligheid Hurghada
Hurghada is een veilige bestemming voor toeristen om heen te gaan op vakantie. Het is een plek waar niet veel aan de hand is maar criminaliteit komt overal voor waar toeristen komen en een deel van de bevolking in armoede leeft. Aan de andere kant beseffen de inwoners van Hurghada hoe belangrijk toeristen zijn voor de plaats waardoor er niet veel aan de hand is. Politie houdt alles goed in de gaten en grijpt indien nodig hard in ter bescherming van toeristen.

De vorm van criminaliteit die het meeste voorkomt is oplichting. Dit wordt veelal door taxichauffeurs gedaan die torenhoge bedragen roepen bij aankomst op de plek van bestemming. Van te voren een prijs afspreken is absoluut nodig!