Stranden van Koh Samui

Stranden van Koh Samui

Bophut Beach

Gelegen in het noorden van Koh Samui ligt Bophut Beach. Dit strand met het gelijknamige plaatsje worden goed bezocht. Het strand is niet direct het mooiste strand van het eiland maar je kunt er wel genieten van je rust. Om hier te komen ga je naar het plaatje Bophut Beach, ook wel Fishermans Village genoemd. Direct achter de winkelstraat ligt het strand, kan niet missen en heel eenvoudig te bereiken.

Het strand

Het strand is ongeveer 4km lang en net zo breed als de andere stranden op het eiland. Zoals hierboven al beschreven is het niet het mooiste strand van het eiland maar het heeft weldegelijk haar charmes. Het zand is iets grof en geel, je kunt er heerlijk op liggen. Bedjes zijn de huur bij de lokale uitbaters en ook voor iets te eten of drinken kan je makkelijk terecht. Als je even je binnen wilt strekken kan je dat prima in de direct naastgelegen straat doen, hier is altijd iets te doen en beleven in Fishermans Village.

De zee

Ondanks dat de zee er iets minder mooi uitziet is het voor Europese begrippen nog steeds kraakhelden water. De temperatuur is altijd lekker. Het nadeel van de zee bij Bophut Beach is dat het snel diep wordt en daardoor minder geschikt is voor kinderen en mensen die niet heel goed kunnen zwemmen. Het voordeel is weer dat er enorm veel aan watersport gedaan wordt. Jetski’s, bananenboot, waterskiën en nog meer sporten kunnen hier goed worden beoefend.

De avonden

Gedurende de avonden wordt het behoorlijk rustig op het strand. Er wordt nog wel lekker gewandeld maar de drukte is verplaatst naar het winkelstraatje achter het strand. Hier zitten talloze restaurantjes waar je heerlijk kunt genieten van verse kreeft en garnalen. De meeste restaurant serveren hier ongeveer hetzelfde maar vrijwel altijd van prima kwaliteit. Mocht je daarna nog een drankje willen doen dan is dat uiteraard geen enkel probleem. Er zijn veel barretjes waar je tot in de late uurtjes kunt doorgaan.

Chaweng Beach

Als je het idee van een tropisch strand in je hoofd hebt, dat is dit vaak een azuurblauwe zee, een wit strand en palmbomen erbij. Hou dit beeld in je hoofd en ga dan eens een dagje naar Chaweng Beach. Je zult zien dat dit perfect overeen komt met het beeld in je hoofd. Het strand is werkelijk waar adembenemend. Het is zonder enige twijfel het meest drukke strand van Koh Samui maar ook het mooiste strand van het eiland.

Het strand

Het strand strekt zich uit over een lengte van ruim zes km. Het loopt zoals de naam al doet vernoemend van het noorden tot het zuiden van de plaats Chaweng. Op het strand kun je heerlijk een dagje in de zon liggen. Op diverse plekken zijn strandbedjes te huur en als je tussendoor wat actie wilt ligt er altijd wel een banaar op jetski op je te wachten om even wat stoom af te blazen. De inwendige mens hoeft hier ook zeker niks tekort te komen. Op het strand lopen (soms tot vervelend aan toe) verkopers met allerlei spulletjes. Dit kan gaan van armbadjes tot vers fruit en souvenirs tot lekkere loempia’s. Ook koude drankjes zijn geen enkel probleem om te vinden.

De zee

Over het algemeen is de zee redelijk rustig en goed toegankelijk. Het is er kraakhelder en het fijne zand in het water voelt heerlijk zacht aan je blote voeten. De temperatuur is altijd prettig, soms is het bijna te warm in het ondiepe gedeelte. Wanneer het slecht weer gaat worden en er storm op komst is dan kan de zee wat onstuimig en wild worden, pas hier goed op. Wanneer je niet goed kunt zwemmen en ook kinderen kunnen dan beter niet het water in. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Avonden

In de avonden is het strand heel romantisch. Je kunt er heerlijk wandelen in de fijne zeewind. Langs het strand zitten allerlei restaurantjes. Sommige zijn op zichzelf en andere horen bij één van de hotels langs de kust. Je kunt hier heerlijk romantisch eten en genieten van de echte Thaise keuken. Wanneer je na het eten nog even lekker wat wilt drinken is dat ook mogelijk in één van de vele beach bars die je hier kunt vinden.

Choeng Mon Beach

Waarschijnlijk het meest toegankelijke strand voor gezinnen op Koh Samui is het rustige maar mooie Choeng Mon Beach. Het is gelegen in een baai met een lengte van ongeveer 1km en het is er werkelijk waar prachtig. Doordat er niet al te veel te beleven is zorgt dit er voor dat veel jongeren en backpackers wegblijven van deze locatie.

Het strand

Het strand is mooi, rustig, fijn van structuur en voornamelijk eigendom van de omliggende hotels. De kracht van de hotels is juist dit rustige strand en daarom verwachten we niet dat het in de nabije toekomst een zeer druk en populair strand zal worden.

Op het strand staan veel strandbedjes. Deze horen bij de hotels en barretjes die langs het strand zitten. Voor hotelgasten zijn deze bedjes gratis te huur, wanneer je niet in één van de hotels zit kan je de bedjes vaak tegen een vergoeding voor een dagje huren. Sommige hotels verhuren de bedjes niet aan externe gasten omdat daardoor het risico bestaat dat hun eigen gasten niet meer op de bedjes kunnen verblijven.

De zee

Doordat het strand langs een baai zit is de zee heerlijk rustig. Er is geen stroming en er staan vrijwel geen golven. De zee loopt heel langzaam af. Door al deze factoren is het strand perfect voor gezinnen met (kleine) kinderen. Doordat de zee zo langzaam afloopt warmt het water ook nog eens heerlijk op waardoor je zelfs een kleine baby rustig mee het water in kunt nemen en lekker tegen je aan laten dobberen.

Lamai Beach

Een prachtig strand, bijna vergelijkbaar met het veel bekendere Chaweng Beach maar dan een heel stuk rustiger. Doordat het zo veel rustiger is dan op Chaweng is het bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen die hier lekker de ruimte hebben om te spelen.

Het strand

Op het strand is het vrij eenvoudig om ligbedjes te huren. De meeste hotels die langs het strand zitten verhuren voor schappelijke bedragen (een paar Euro) mooie luxe ligbedden waar je de hele dag op kunt relaxen. Er zijn diverse plekken langs het strand (hotels, restaurant en barretjes) waar je heerlijke cocktails kunt halen, of gewoon iets anders lekker koud te drinken. Daarnaast lopen er diverse verkopers rond waar je iets te eten kunt kopen. Dit kan variëren van sushi tot zakjes chips en van insecten tot vers fruit. Gedurende de dag hoeft het je aan niks te ontbreken.

De zee

De zee is mooi, meestal goed toegankelijk en heerlijk van temperatuur. Tijdens mooie dagen is de zee kalm en rustig en kun je er prima in zwemmen. Op wat minder mooie dagen kan de zee wat meer onstuimig overkomen met redelijk krachtige golven. Pas op dit soort dagen goed op de kinderen, deze kunnen de kracht van de zee soms niet aan.

Avond

In de avond veranderen veel hotels en barretjes naar leuk intiem en romantisch verlichte plekjes waar je heerlijk iets kunt eten en drinken. Tussen de palmbomen door komen lampionnetjes te hangen en her en der zie je leuke fakkels om de sfeer er goed in te krijgen.

Lipa Noi Beach

Gelegen in het westen van Koh Samui ligt het strand Lipa Noi Beach. Het is over het algemeen een vrij rustig strand wat ook niet zo bekend is. Er is echter een oorzaak waarom er toch een flinke club mensen naar dit strand komt, dat is namelijk een bekende beach club.

Het gaat in dit geval om Nikki Beach. Een bekende beach club met vestigingen in meerdere landen. De club mikt op een publiek met een goed gevulde portemonnee. Er is muziek in de vorm van een DJ, luxe ligbedden, goede cocktails en alles is luxe. Het is een beetje zien en gezien worden. Naast beach club is het ook een klein resort. Een mooi zwembad, luxe kamers (met jacuzzi en soms een privé zwembad), goed restaurant en een eigen wellness. De prijzen zijn hoog maar daar krijg je ook wel wat voor terug!

Het strand

Het strand is mooi, fijn en tropisch wit. Het is wellicht het mooiste strand wat je op Koh Samui kunt vinden. Er is buiten het strand niet veel te doen. Er zijn niet veel restaurantjes en kiosken maar je kunt hier heerlijk tot rust komen.

De zee

De zee is hier kalm en loopt heel geleidelijk af naar dieper water. Dit begint echter pas na ruim 100 meter de zee in lopen waardoor je heerlijk kunt relaxen in de branding en het lekkere warme water.

Maenam Beach

Gelegen in het noorden van eiland net een stukje links van Bophut kom je het mooie en rustige strand Maenam Beach tegen. Een strand waar je heen gaat voor je rust en niet om te feesten. Het lezen van een goed boek, slapen op het strand, genieten van even niets of een heerlijk ontspannen massage, hiervoor ben je op Maenam Beach aan het juiste adres.

Het strand

Het strand van Maenam Beach is langgerekt maar niet zo breed. Het strand is voorzien van heerlijk zacht zand met uiteraard langs de rand de welbekende palmbomen om het tropische plaatje compleet te maken. Langs het strand staan bungalows, barretjes en een paar restaurantjes. Het is hier niet luxe maar wel sereen. Als je actie wilt op het strand moet je hier zeker niet zijn. De bungalows die hier langs het strand staan zijn eenvoudig en worden veel geboekt door mensen die niet veel luxe nodig hebben. Backpackers kom je hier niet zo veel tegen. Wanneer het vloed is (als de zee hoger wordt) dan kan er soms bijna geen strand zijn, een lange avondwandeling kan hier daarom soms wel eens lastig zijn.

De zee

Het water in de zee kan op sommige plekken vrij snel dieper worden. Het strand is wat ons betreft daardoor iets minder geschikt voor gezinnen met kinderen. Het voordeel van een iets diepere zee is dat je wel lekker dichtbij de kust een beetje kunt zwemmen. Door de lichte stroming die in het water aanwezig kan zijn kan het water soms iets minder helder overkomen. Over het algemeen is de zee hier erg rustig en daardoor prima toegankelijk.