5 mooie duurzame vakanties waar je in een dag naar toe reist

Op zoek naar een duurzame vakantie? In dit blog doe je inspiratie op! Vind de perfecte bestemming voor jouw volgende trip of gebruik de tips om je vakantie verder in te richten. Vijf mooie bestemmingen voor een duurzame vakantie waar je met de trein of auto gemakkelijk heen reist: 

  1. Avontuurlijk kanoën in de Ardennen

De groene natuur in de Ardennen leent zich perfect voor een actieve vakantie. Helemaal leuk: maak een meerdaagse kanotocht en ontdek het gebied vanaf het water. Op de rivieren de Ourthe, de Semois, de Lesse, de Amblève en de Maas en het meer Vielles Forges kijk je uit op mooie valleien, rotsen, grootse kastelen en ongerepte natuur. Geniet van het kabbelende water tegen de kano of kayak en kies je eigen tempo. Of je nu van stroomversnellingen en watervallen of juist rustig water houdt: de Ardennen biedt voor ieder wat wils!

  1. Kusttrip langs de Noordzee en Het Kanaal

Je bent vast wel eens in Nederland aan het strand geweest. Maar wist je ook dat de kustlijn behoorlijk gevarieerd is? Waar je bij de waddenzee weinig stranden ziet, is dat vanaf Noord-Holland richting het zuiden juist wel het geval. Graag een actieve duurzame vakantie aan de kust? Dan is Brouwersdam in Zeeland de place to be. Bij Bloemendaal aan Zee vind je brede stranden en veel strandtenten. Liever een rustigere omgeving? Maak dan zeker een stop bij Bergen aan Zee, waar een uitgestrekt duingebied ligt. Toeristische attracties vind je bijvoorbeeld bij de historische vuurtoren van Egmond of het oer-Hollandse centrum van Vlissingen. 

Vervolg je je trip langs de Belgische stranden, dan zul je merken dat de kust daar over het algemeen wat meer stedelijk en minder omringd door natuurgebieden is. Het positieve gevolg daarvan is dat verschillende kustplaatsen gemakkelijk te bereiken zijn met de trein: ideaal voor een duurzame vakantie

  1. Beleef de Waddeneilanden 

We blijven in de strandsferen en belanden bij de volgende mooie bestemming voor een duurzame vakantie: de Waddeneilanden. Omdat het aparte eilanden zijn waan je je al snel in het buitenland en ervaar je dat echte vakantiegevoel. Ga bijvoorbeeld voor een duurzame vakantie in Terschelling, waar je je zult verbazen over het lange witte strand en heldere water! Volop genieten van de natuur? Kies dan Vlieland als bestemming!

  1. Het sprookjesachtige Saarland 

Tegen de grens van Luxemburg én Frankrijk vind je de Duitse regio Saarland, die zich uitstekend leent voor een duurzame vakantie. Misschien ken je de streek van het bekende uitzicht op de Saarschleife, waar de rivier de Saar een U-bocht maakt. In het Saarland ligt ook een prachtig natuurreservaat de Bliesgau, met uitgestrekte orchideeënweiden die je bijna nergens anders vindt. Wandel over de heuvels en je hebt grote kans om een kudde schapen tegen te komen. Ook het Bostalmeer en het stuwmeer Losheimer See liggen in de buurt. Kies een van de natuurcampings of boek een mooie ecolodge en geniet van een duurzame vakantie in het Saarland! 

  1. Onbekende parel: het Île de Ré

Iets nieuws ontdekken? Reis dan – iets verder van huis – richting de westkust van Frankrijk. Bij de Golf van Biskaje ligt namelijk het eiland Île de Ré: een zonnig fietseiland. Je komt er vanaf de kust bij de plaats La Rochelle, wat ook goed te bereizen is met de trein. Een duurzame vakantie in deze omgeving biedt nog meer dan het pittoreske eiland en de vele stranden. Vlakbij ligt namelijk het Natuurgebied Marais du Poitevin, een prachtig groen moerasgebied waar je kunt varen en wilde dieren kunt spotten.