7 Bezienswaardigheden in Berlijn

Rijksdag

Berlijn leent zich uitstekend voor een stedentrip  van enkele dagen.  Het is ook een stad waar enorm veel te bekijken en ontdekken is. We hebben hieronder een lijstje van 7 bezienswaardigheden neergezet die je zeker moet bekijken tijdens je bezoek!

Reichstag
De Reichstag is het oude parlementsgebouw van Duitsland, gelegen in de stad Berlijn. Het gebouw werd in 1894 gebouwd en diende tot 1933 als zetel van het Duitse parlement. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd en gedeeltelijk verwoest. Na de Duitse hereniging in 1990 werd besloten om het gebouw te herbouwen en het te gebruiken als zetel van het Duitse parlement. Het herbouwde gebouw werd in 1999 heropend en is nu een populaire toeristische attractie, waar bezoekers de kans hebben om de glazen koepel te beklimmen voor een panoramisch uitzicht over Berlijn.

Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor is een van de bekendste symbolen van Berlijn en Duitsland. Het is een triomfboog uit de 18e eeuw die staat aan de rand van het historische stadscentrum. Het is een populaire toeristische attractie en een belangrijk historisch monument dat getuigt van de rijke geschiedenis van Berlijn. Er zijn veel evenementen gehouden in de buurt van de Brandenburger Tor, zoals de jaarlijkse Nieuwjaarsfeesten en de Olympische Spelen. Er zijn ook veel restaurants en winkels in de buurt. Bezoekers kunnen de Brandenburger Tor beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Berlijnse Muur
De Berlijnse Muur was een symbool van de Koude Oorlog en scheidde West-Berlijn van Oost-Berlijn van 1961 tot 1989. Het was een 155 km lange muur die de stad Berlijn in tweeën deelde en het onmogelijk maakte voor mensen om van Oost- naar West-Berlijn te reizen. Veel mensen probeerden te ontsnappen naar West-Berlijn en velen stierven bij hun poging.

Op 9 november 1989 werd de Berlijnse Muur opengesteld en begon de val van de Sovjet-Unie. Vandaag de dag is er slechts een klein deel van de muur over, maar er zijn verschillende plekken waar toeristen het kunnen zien, zoals de East Side Gallery waar een 1,3 km lange stuk van de muur is bewaard gebleven en bedekt is met graffiti en kunstwerken.

De Berlijnse Muur is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Berlijn en een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een bezoek aan een van de overgebleven delen ervan. Er zijn ook verschillende musea en tentoonstellingen waar toeristen meer kunnen leren over de Berlijnse Muur en de geschiedenis ervan.

Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie was een van de belangrijkste grensovergangen tussen Oost-Berlijn en West-Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Het was de enige plek waar westerse toeristen en diplomaten de Oost-Duitse grens konden passeren. Het checkpoint was genoemd naar de derde buchstabe in het woord “checkpoint” in het militaire alfabet. Het checkpoint werd actief gebruikt van 1961 tot 1989.

Vandaag de dag is Checkpoint Charlie een populaire toeristische attractie en een symbool van de geschiedenis van de Koude Oorlog. Er is een museum gewijd aan de geschiedenis van de grensovergang en de gebeurtenissen die zich hier afspeelden. Er zijn ook replica’s van de bewapende wachttorens en een ondergrondse bunker te zien. Checkpoint Charlie is een must-see voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Berlijn en de Koude Oorlog.

Alexanderplatz
De Alexanderplatz is een van de bekendste pleinen in Berlijn en een populaire toeristische attractie. Het plein ligt in het hart van de stad en is omringd door talloze winkels, restaurants en hotels. De Alexanderplatz is ook de thuisbasis van enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van Berlijn, waaronder de Fernsehturm (televisietoren), een van de hoogste gebouwen van Europa. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Ook is er een grote openbare ruimte met een fontein, waar mensen vaak samenkomen om te genieten van de sfeer. Er zijn ook regelmatig culturele evenementen en markten gehouden op de Alexanderplatz. In de omgeving van het plein kun je ook de historische Marienkirche bezoeken en de oude stadsmuur bekijken. Er is dus voor ieder wat wils te doen op de Alexanderplatz.

Holocaust gedenkteken
Het holocaust gedenkteken in Berlijn, Duitsland is een indrukwekkend en emotioneel monument ter herinnering aan de miljoenen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Het monument bestaat uit een groot aantal betonnen blokken van verschillende groottes, die op een labyrintachtige manier zijn geplaatst. De blokken symboliseren de willekeurige en onmenselijke manier waarop Joden tijdens de Holocaust werden behandeld.

Het monument ligt in het hart van Berlijn, in de buurt van de Brandenburger Tor, en is gratis toegankelijk voor bezoekers. Er is ook een ondergrondse informatiecentrum waar bezoekers informatie kunnen vinden over de holocaust en de geschiedenis van de Joden in Berlijn.

Het gedenkteken is een emotioneel en indrukwekkend herinneringsmonument voor de slachtoffers van de Holocaust en een belangrijk symbool voor de stad Berlijn. Het is een must-see voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de impact ervan op de Joodse gemeenschap.

Egyptisch Museum
Het Egyptisch Museum in Berlijn, ook wel bekend als het Neues Museum, bevat een van de grootste en meest uitgebreide collecties Egyptische kunst en archeologie ter wereld. Het museum bevindt zich in het hart van Berlijn en biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis en cultuur van Egypte te ontdekken. De collectie omvat onder andere beelden van farao’s, sarcofagen, hiërogliefen en prachtige sieraden en amuleten uit de Oude Egyptische tijd. Het museum is ook de thuisbasis van de beroemde Nefertiti buste, een van de meest icoonachtige beelden uit de Egyptische kunst. In het museum zijn er ook vaak tijdelijke tentoonstellingen waar bezoekers de kans hebben om nog meer over de Egyptische geschiedenis te leren. Het museum is een must-see voor liefhebbers van de Egyptische cultuur en historie, en biedt een onvergetelijke ervaring voor toeristen.