Tips voor een goedkope vakantie

Tips voor een goedkope vakantie

Op vakantie is iets waar de meeste mensen al lange tijd naar uitkijken, helaas is het bij vakanties ook zo dat ze behoorlijk wat geld kosten. Veel mensen zijn blij als ze één keer per jaar lekker met het gezin op vakantie kunnen, dan is het vakantiegeld weer op en moet er weer gespaard worden. Er zijn gelukkig ook manieren om goedkoop op vakantie te gaan, we zullen er een aantal met je delen in de hoop dat ook jij daardoor vaker op vakantie kunt gaan en meer van de wereld kunt ontdekken.

Ga buiten het hoogseizoen op vakantie
Wanneer je kinderen hebt die gebonden zijn aan de schoolvakanties is dit wat lastiger om te doen, maar wanneer je deze niet hebt adviseren we je om altijd buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. Voor Europa zijn dit grofweg de maanden juli en augustus en voor de winterzon de maanden december en januari. Buiten deze maanden reizen kan je zomaar eens de helft schelen aan de gemaakte kosten!

Doe vrijwilligerswerk en maak er een werkvakantie van
Zeker voor studenten en jongeren die betrokken willen raken bij de wereldmaatschappij is het doen van vrijwilligerswerk een hele goede en tevens goedkope tijdsbesteding. In de meeste gevallen worden onderdak en eten en drinken betaald en hoef je alleen nog maar de reis te betalen (en ook deze wordt in sommige gevallen vergoed). Aangekomen op de plek van bestemming zal je meewerken en leer je andere mensen kennen. Dit zijn vaak verschillende nationaliteiten, in veel gevallen blijven er hechte vriendschappen over. Uiteraard heb je ook vrije tijd tijdens je werkvakantie, deze kan je mooi gebruiken als vakantie en leuke dingen doen en mooie plekken bezoeken.

Kies goedkope en alternatieve bestemmingen uit
Er zijn eindeloos veel bestemmingen om uit te kiezen op de wereld. Het ene plekje is nog mooier dan het andere plekje. Maar doe eens gek, ga eens niet naar de meest populaire plekken maar kies een alternatieve en soortgelijke bestemming uit. Waarom zou je bijvoorbeeld naar het dure Rome vliegen terwijl je voor veel minder geld naar bijvoorbeeld Turijn kunt gaan. Of waarom zou je naar het dure Salou in Spanje vliegen terwijl je voor de helft van het geld op Sunny Beach in Bulgarije kunt zitten. Eenmaal ter plaatse merk je er niks van en is er net zo veel te beleven en ontdekken.

Doe aan woningruil
Op het moment dat je op vakantie gaat voor een paar weken staat je eigen woning voor een paar weken helemaal leeg, dat is natuurlijk zonde. Sterker nog, je moet nog wel gewoon je huur of hypotheek betalen waardoor je woning indirect geld kost. Voor andere mensen geldt hetzelfde, waarom daarom niet tijdelijk van woning ruilen? Het op basis van vertrouwen en je kunt natuurlijk aan de buren vragen om een oogje in het zeil te houden. Maar wanneer je van woning ruilt doe je dit normaliter met gesloten beurs waardoor je geen verblijfskosten hoeft te betalen tijdens je vakantie. Ook zelf koken is heel eenvoudig wat de vakantie aanzienlijk goedkoper maakt.

Boek geen georganiseerde excursies
Het is leuk om iets van de omgeving te zien wanneer je op vakantie bent. Een nieuw land heeft een andere natuur en cultuur die je graag wilt leren kennen. Veelal kan je hier georganiseerde excursies voor boeken. Dit gaan vanuit je reisorganisatie en kosten best veel geld. Dit is ook terecht want je wordt opgehaald, krijgt eten en drinken en vaak een gids die je kan vertellen over wat je allemaal ziet. Echter is het zo dat je dit soort trips ook vrij eenvoudig zelf kunt boeken. Huur een auto en rij er heen, een restaurantje zelf boeken is vaak goedkoper dan wanneer de reisorganisatie dit doet en je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf een lunchpakketje mee te nemen. Wanneer je met meer personen bent is het makkelijker om zelf iets te organiseren voor minder geld.

Gebruik een citypass bij je stedentrips
Als je een stedentrip maakt en hierbij veel van de stad wilt zien, musea te bezoeken en attracties in te gaan kan je er voor kiezen om een citypass aan te schaffen. Bijna alle grote steden hebben een pas die je kunt aanschaffen waarmee je korting krijgt of zelfs gratis naar binnen kan bij veel attracties. Op deze manier hoef je niet iedere keer losse toegang te betalen maar koop je eenmalig de pas. Een pas koop je vaak voor een bepaald aantal dagen. Het is slim om van te voren te bedenken wat je allemaal wilt doen en hoe je dit zo gunstig mogelijk kunt plannen tijdens de geldigheid van je pas. Een pas is via internet of lokale toeristenbureau verkrijgbaar. Een ander voordeel van een stedenpas is dat je vaak voorbij de wachtrij mag lopen, dit scheelt soms lang wachten en deze gewonnen tijd kan je weer aan nieuwe bezienswaardigheden besteden.

All-inclusive kan veel geld schelen
Wie kent het all-inclusive concept nou niet? Je betaald een vast bedrag en kunt hiervoor net zo veel eten en drinken als je maar wilt binnen je resort. Ontbijt, lunch, diner en drankjes zitten hier allemaal bij inbegrepen. Indirect betaal je natuurlijk wel voor deze service maar zeker als je met wat meer personen bent en je er op let dat je veel op je resort verblijft dan kan het aanzienlijk besparen. Een paar keer uit eten gaan kan behoorlijk snel in de papieren lopen. Daarnaast is het ook gewoon fijn en makkelijk dat als je iets te drinken wilt je dit gewoon kunt bestellen zonder eerst over de kosten te moeten nadenken.

Het huren van een auto
Als je zelf geen auto hebt en je wel een auto nodig hebt dan zul je een auto moeten huren om op vakantie te gaan. Afhankelijk van het aantal kilometer dat je moet rijden kan het aantrekkelijk zijn om een diesel te huren, dit is namelijk veel voordeliger tanken. Helaas lopen de dieseltjes er de laatste jaren wel een beetje uit waardoor dit niet altijd op gaat. Tanken zoveel mogelijk van de snelweg af doen, daar zijn de tankstations echt veel goedkoper. Tenslotte kan je behoorlijk besparen op tolwegen, deze vragen behoorlijke bedragen om gebruik te mogen maken van dat stukje snelweg. Conclusie
Zoals je hierboven ziet zijn er vele manieren om goedkoop op reis te kunnen of om juist te besparen tijdens je vakantie. Diverse tips kun je combineren waardoor je uiteindelijk nog goedkoper op vakantie kunt. Eén ding is zeker, helaas gratis en voor niks op vakantie gaat niet lukken!