Lake Tondano in Sulawesi

Lake Tondano

Op ongeveer een uurtje rijden vanaf Manado en een half uurtje rijden vanaf Tomohon ligt op 600 meter hoogte dit grote kratermeer. Het is echt een plek waar je even helemaal tot rust kunt komen en genieten van de natuur en de stilte. Niet vergelijkbaar dus met het drukke Manado.

Rondom het meer liggen diverse restaurantjes. De specialiteit van de restaurants is vis met spinazie, let op, uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat deze flink pittig kan zijn. Het is altijd goed om aan te geven dat het niet zo pittig hoeft te zijn. De vis komt uiteraard uit het meer en bij sommige restaurantjes zie je dan ook de kweekhokken onder de restaurant. Veel verser dan dit zal je je vis nergens krijgen.

Het is ook leuk om een bootje te huren en even lekker een stukje op het water varen. In het midden ligt een heel klein eilandje, leuk om even te gaan kijken. Even zwemmen om lekker af te koelen is zeker een aanrader! Net als in de rest van de omgeving zal je hier weinig tot geen toeristen tegenkomen. In de weekends kan het soms wat drukker zijn doordat lokale families hier een dagje komen recreëren.  

Deze trip is goed te combineren met bijvoorbeeld een bezoekje aan Tomohon met de bekende voedselmarkt, Lake Linow, Bukit Kasih, Woloan Village en nog meer plekken.

Lake Tondano is prima bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Het is het beste om in je hotel te vragen hoe het het makkelijkste met het openbaar vervoer te doen is, dit wil nog wel eens wisselen. Een auto met chauffeur huren is een fijn en luxe alternatief. Zeker handig wanneer je meerdere plekken op één dag wilt ontdekken.

Afbeelding: Tanti Ruwani – FlickrCloudy Morning