Rode route bij de Amsterdamse Waterleidingsduinen

Eén van de mooiste plekjes van Noord-Holland zijn voor ons zonder enige twijfel de Amsterdamse Waterleidingsduinen. In dit gebied wordt de voorzuivering gedaan van 66% van het Amsterdamse drinkwater wat echt wel heel veel litertjes zijn. Het gebied zelf is zo’n 50 km2 groot en daarmee dus een redelijk groot natuurgebied.

Er zijn diverse plekken waar je kunt wandelen in dit gebied en het staat bekend om de vele duizenden damherten die hier leven. De ene keer zie je slecht enkele herten maar de volgende keer kan je er zomaar vele tientallen tegenkomen. Soms liggen ze lekker te schuilen onder de bomen en moet je echt even goed je best doen om ze te zien maar je kunt ze net zo goed op slechts 10 meter afstand van je het pad waar je op loopt zien oversteken. Ze zijn wel redelijk een mensen gewend en daardoor dus niet zo schuw.

De rode route is 3,8km lang en is daardoor heel erg geschikt voor kinderen, die van ons zijn 4 en 7 en die konden de route prima aan. Tijdens de wandeling is het de rode paaltjes volgen en vooral goed om je heen blijven kijken of je de hertjes ziet. Je kunt het extra leuk voor de kids maken door op zoek te gaan naar sporen van de herten. Zie je de voetstappen van de herten in het zand? En van welke dieren zouden al die keutels toch zijn die je overal tegen komt. Als de kinderen een beetje van klimmen en klauteren houden dan zit je ook helemaal goed, er zijn namelijk diverse omgevallen bomen waar ze kunnen laten zien hoe goed ze hun evenwicht kunnen bewaren, ook is er vlak na het begin een mooi hoog zandduin waar ze lekker op kunnen klimmen en boven van het schitterende uitzicht kunnen genieten. Wat ons betreft is dit echt een aanrader om te doen met de kids. Als je heel erg veel geluk hebt kun je onderweg ook nog vossen tegenkomen, die hebben wij helaas nog niet gezien.

Tijdens de wandeling zal je kunnen genieten van een heerlijke rust, diverse landschappen en prachtige vergezichten. Als je de tijd hebt is het leuk om gewoon eens op een bankje te gaan zitten, doe voor extra genot je ogen een tijdje dicht en luister naar alle geluiden om je heen. Vele soorten vogels zul je horen en wie weet wel het kloppende geluid van een bonte specht op een boom!

Om de rode route te lopen kun je het beste parkeren bij Boshut ’t Pannaland in Vogelenzang. Het laatste stukje gaat over een dun smal weggetje waar je vervolgens aan je rechterhand de Boshut ziet liggen. Net na de Boshut is de ingang tot het grote parkeerterrein waar je voor slechts 2 Euro de hele dag de auto kunt neerzetten. Het park is niet helemaal gratis, je hoeft slecht € 1,50 per persoon boven de 18 jaar oud te betalen. De inkomsten die worden uiteraard gebruikt om het park van te onderhouden.

Adres:
Vogelenzangseduinweg 4
2114 AS Vogelenzang