Tips voor een goedkope stedentrip

Het maken van stedentrips is de afgelopen 10 jaar enorm populair geworden. Door het drukke leven wat we leiden hebben we steeds meer behoefte aan een luxe vorm van ontspanning. Het ontdekken van nieuwe plekken op de wereld is hier een populair onderdeel van. Ondanks dat het maken van de stedentrips heel erg populair is komen er ook veel kosten bij kijken. Als je gaat uitrekenen hoeveel je in die paar dagen uitgeeft dan is dit over het algemeen niet gering. Tickets, hotels, eten / drinken, shoppen, toegang voor attracties, uitgaan en nog veel meer zaken die geld kosten. We gaan je in dit artikel van tips voorzien om wel je gewilde stedentrips te maken maar de kosten te drukken. Het is echt makkelijker dan je denkt!

Zoek een goedkope bestemming uit
Er zijn door heel Europa (en ver daarbuiten) vele bestemmingen waar je naartoe kunt gaan voor een stedentrip. Het is echter wel zo dat de ene stad veel duurder is dan de andere. Duurder is dan ook meteen in bijna alle opzichten. De hotelprijzen, eten en drinken, uitgaan, bezienswaardigheden en natuurlijk het winkelen ter plekke. Kort door de bocht; hoe bekender de stad des te duurder deze ter plekke is.

Onbekende steden (vaak ten oosten van Nederland) zijn over het algemeen veel goedkoper om heen te gaan. Misschien zijn ze iets minder fancy maar ze hebben stuk voor stuk echt wel mooie en interessante dingen te bieden. Sterker nog, het is er veel rustiger, het is er aanzienlijk minder commercieel en je hebt nog eens iets origineels te vertellen als je weer terug in Nederland bent. Een aantal goedkope steden zijn o.a.:

 • Berlijn (Duitsland)
 • Praag (Tsjechië)
 • Boedapest (Hongarije)
 • Boekarest (Roemenië)
 • Zagreb (Kroatië)
 • En vele anderen.

Steden die je links moet laten liggen als je een goedkope stedentrip wilt zijn:

 • Londen
 • Parijs
 • Barcelona
 • Amsterdam
 • Rome
 • New York
 • Steden in Scandinavië

Kijk eerst naar de prijs, dan naar de bestemming
Over het algemeen bedenk je eerst een stad waar je graag heen zou willen gaan om te bezoeken, vervolgens ga je op zoek naar de juiste aanbiedingen hierbij. Op deze manier kun je heel makkelijk vergelijken welke vlucht en hotel het meest geschikt zouden zijn.

Op steeds meer manieren kan je tegenwoordig online zoeken. Je kunt zoeken bij partijen die stedentrips aanbieden, vliegmaatschappijen en partijen als bijvoorbeeld Booking of Expedia. Doe het zoeken eens op een andere manier, namelijk op prijs. Selecteer het aantal dagen dat je weg wilt gaan en laat de uitkomsten je bestemming beïnvloeden. Ga vervolgens eens op zoek naar meer informatie over de stad die het goedkoopste naar voren is gekomen, er zal een wereld voor je opengaan en je interesse zal hoogstwaarschijnlijk positief worden verrast.

Wees flexibel in je weekend
Het ene weekend is het andere weekend niet. Wanneer je 3 vrije weekenden hebt controleer dan de prijzen van alle 3 de verschillende weekenden. Het zou zomaar kunnen dat één van deze weekenden precies op een feestdag valt zonder dat je dat weet. De prijzen kunnen dan ineens vele malen hoger liggen dan een weekend eerder of later.

Welke manier van vervoer neem je
Het is voor de hand liggend dat je met het vliegtuig naar je plek van bestemming reist. Vliegen is daarentegen ook een dure manier van reizen en afhankelijk van je bestemming zijn er wellicht goedkopere alternatieven.

Trein: De trein is hier een goed voorbeeld van. Er zijn door heel Europa goede treinverbindingen. Tussen grote steden in aangrenzende landen heb je meestal wel een directe verbinding. Het kan natuurlijk zal dat je zult moeten overstappen. Prijzen van een stedentrip met de trein zullen lager uitkomen dan met het vliegtuig maar kosten ook weer meer geld.

Bus: Door Europa heb je steeds meer busverbindingen. Dit zijn goedkope buslijnen die grote afstanden afleggen tussen Europese steden. Het is een trage maar goedkope manier van vervoer. Het voordeel is dat de bussen voorzien zijn van gratis 4G verbinding en je je telefoon en laptop gewoon kunt opladen bij je stoel. Je zou dus je uren effectief kunnen gebruiken tijdens het reizen. Flixbus en Eurolines zijn organisaties waarmee je dit soort busreizen kunt boeken.

Auto: Met de auto is een snelle en laagdrempelige manier van reizen. Zeker wanneer je met meer dan 3 personen kunt samen rijden kan het echt goedkoop zijn. Bezinekosten worden namelijk op deze manier verdeeld over de inzittenden. Daarnaast is het gemak en vrijheid van een eigen auto heel makkelijk. Keerzijde is wel dat je deze ergens zult moeten parkeren op de plek van bestemming waardoor er nog kosten gaan bijkomen.

Slaap goedkoop
Voor de één is het hotel heel belangrijk, voor de ander is het een plek waar je uitsluitend komt om te slapen. Toch is de manier van overnachten behoorlijk bepalend voor het totale kostenplaatje en hier kan je best wat op besparen. Je zult je eisenpakket een beetje moeten bijstellen maar wanneer je kiest voor hostels met slaapzalen kan je voor echt weinig geld overnachten. De luxe en privacy is beperkt maar dit is een keuze die je zelf moet maken.

Eten & drinken
Een andere grote kostenpost die je hebt tijdens je stedentrip is eten & drinken. Even lekker lunchen op een terrasje of aan het einde van de dag nog even naar het café voor een lekker biertje of wijntje zijn de stiekeme hoge kosten die je maakt.

Waarom zou je voor de lunch niet een supermarkt induiken om hier lekker een paar broodjes te halen en op een mooi pleintje te nuttigen. Minstens zo gezellig en vele malen goedkoper!

Conclusie
Met bovenstaande tips is het zeker mogelijk om een goedkope stedenstrip te kunnen maken. Het klopt dat de luxe steeds een beetje minder zal worden maar de prijs schiet echt naar beneden. Heel veel plezier met het samenstellen van je mooie stedentrip.