Tangkoko National Park

Gelegen in het absolute noorden van de provincie Sulawesi ligt het Tangkoko National Park. Zonder twijfel één van de mooiste plekjes op aarde waar ik ooit ben geweest. Buiten het feit dat de jungle hier t.o.v. veel andere plekken op de wereld nog vrijwel ongerept is leven er ook zeer bijzondere dieren. Alleen hiervoor is het echt de moeite waard om dit nationale park te bezoeken.

Hoe kom je er
Omdat het Tangkoko National Park redelijk afgelegen ligt gaan er geen volle bussen met toeristen naartoe. Sterker nog, er komen helemaal niet zo veel toeristen dus je zult zelf iets moeten regelen om er te komen. De kans is groot dat je vanuit Manado of Bitung komt voor een bezoekje. De meest eenvoudige manier is om een excursie te boeken bij een excursiebedrijfje, vaak kan je hotel je hier wel bij helpen. Je kunt er ook voor kiezen om een auto met chauffeur te huren voor een dagje, de kosten vallen erg mee. De goedkoopste manier is om met een microlet (taxibusje) te gaan. Hiervoor zal je echter regelmatig moeten overstappen wat niet echt eenvoudig is.

Vanaf Bitung is het ongeveer 45 minuten rijden, vanaf Manado ongeveer 1,5 uur. De weg gaat bobbels en hobbels met zeker het laatste stuk schitterende vergezichten over de jungle. Neem zeker je camera mee.

Het park
Bij aankomst moet je melden bij de entree. Het is verboden om op eigen gelegenheid de jungle in te gaan, de kan op verdwalen zou groot zijn en met een gids zal je aanzienlijk meer te zijn en horen krijgen dan je zelf zou doen. Aan het begin van het park staat een klein dorpje, loop hier eens doorheen en maak kennis met de bevolking, sommigen spreken Engels. Ik werd bijvoorbeeld door mijn gids uitgenodigd en bij hem en zijn familie thuis iets te komen eten, erg leuk en je leert op deze manier de bevolking kennen. Vervolgens is het zo ver en ga je onder begeleiding van je gids het park in.

Over het algemeen ga je voor zo’n 3-5 uur het park in. Zorg dat je goede schoenen aan hebt en bescherming tegen insecten. Een spray met DEET kan hier zeker geen kwaad. Je moet in een redelijk tot goede conditie verkeren om de tocht te maken, de paden kunnen soms slecht zijn. Maar oh wat is het hier mooi! Prachtige groene kleuren, bomen zo hoog als je kunt kijken en met een beetje geluk ga je de dieren tegenkomen waar Tangkoko National Park bekend om is. Dit zijn de Tarsiër diertjes, in het Nederland beter bekend als Spookdiertjes. Met een lichaam zo groot als je hand en ogen zo groot als de maan kijken ze je aan. Je gids zal ondertussen een sprinkhaan voor ze gevonden hebben, hier zijn ze gek op. Een ander dier wat je hopelijk zult tegenkomen zijn de grote zwarte makaken. Sulawesi is de enige plek op de wereld waar deze zwarte apen met grote kuif nog voorkomen. Soms zie je er wel tientallen bij elkaar. Ondanks dat er veel op de grond aan de hand is moet je ook zeker niet vergeten om hoog tussen de bomen te zoeken. Je hebt kans om een neushoornvogel in het wild te spotten.

Moe en bezweet wandel je verder tot je de kans krijgt om even heerlijk af te koelen in de zee. Ik kan je verzekeren dat dit een gouden momentje is. Weer terug op temperatuur is het einde van de tocht in zicht. Neem afscheid met een mooie fooi van je gids en ga weer terug moe maar met een enorme ervaring rijker naar je hotel. Onderweg val je hoogstwaarschijnlijk in slaap…