Silkeborg

Midden in het prachtige merengebied van Denemarken ligt het leuke en gezellige plaatsje Silkeborg. Met iets meer dan 50.000 inwoners is het één van de grote plaatsen in dit gebied en trekt het ook de meeste toeristen. Het is het stadje zelf maar ook de omgeving die het zo compleet maken en ook de moeite waard maken om dit zeker een keertje te bezoeken als je in de buurt bent.

Het centrum van Silkeborg
Het centrum van Silkeborg is niet zo heel groot, wel leuk en aandoenlijk. Een mooi gemeentehuis, schone en brede winkelstraten en met mooi weer zijn er leuke terrasjes waar je heerlijk iets kunt eten en drinken. Silkeborg is leuk om even doorheen te lopen en misschien kom je zelfs wel iets leuks tegen in één van de vele winkeltjes die je hier kunt vinden.

Het Torvet-plein is het centrale plein. Aan dit plein is aan de ene kant het oude stadhuis gelegen en aan de andere kant de grootste kerk van Silkeborg. Deze kerk stamt uit 1877 en is daarmee ook direct de oudste kerk van de regio. Er is nog een oud gebouw te vinden aan dit plein, dat komt uit 1848 en is het Dania Hotel, daarmee ook meteen het oudste hotel uit de regio.

Het oudste gebouw van Silkeborg huisvest het historisch museum. Het gebouw komt uit het jaar 1767 en is daarmee aanzienlijk ouder dan de hierboven beschreven panden. De belangrijkste attractie van dit museum is de 2400 jaar oude mummie die hier rond het jaar 1950 in de bossen in de omgeving werd gevonden. Naast het historisch museum zijn er nog diverse andere musea te vinden in de stad.

De natuur rondom Silkeborg
Zoals al eerder beschreven is de natuurlijk rondom Silkeborg echt prachtig. Het merengebied, de heuvels en het groene landschap maken het zeer aantrekkelijk voor liefhebbers van wandelen, fietsen en watersport.

Wandelen
De regio leent zich bij uitstek om te wandelen. Wandelen door het glooiende groene landschap met de vele meren. Het is er rustig, zeker geen massatoerisme en de paden zijn veelal prima toegankelijk. Routes zijn er volop en te vinden in Silkeborg.

We adviseren je in ieder geval om de Hemelberg (Himmelbjerget) te beklimmen. Deze 150 meter hoge berg met nog een uitzichttoren van 25 meter extra geeft een adembenemend uitzicht over de omgeving. Je ziet de mooie groene boomtoppen, het prachtige meer en diverse dorpjes in de omgeving aan de horizon liggen. In de omgeving van de Hemelberg zijn op diverse plekken parkeerplekken te vinden, hiervandaan starten wandelroutes naar de top van de berg.

Mountainbiken
In en rondom Silkeborg lenen de heuvels zich er prima voor om te mountainbiken. Er zijn dan ook talloze routes te vinden waar je dit kunt doen. Routes zijn net als bij ons in Nederland aangegeven met kleuren en het internationale mountainbike logo en over het algemeen goed te volgen. Veel routes kun je terugvinden op deze website: https://nl.wikiloc.com/routes/mountainbike/denemarken/region-midtjylland/silkeborg Je ziet hier het moeilijkheidsniveau, afstanden, locaties en routes. Voor ieder wat wils!

Watersport
De meren en rivieren lenen zich bij uitstek om het water op te gaan. In de haven van Silkeborg kun je kano’s huren, hiermee kun je lekker je eigen gang gaan en de prachtige omgeving rustig vanaf het water ontdekken. Tevens kun je hier om de boot stappen, dit is een oude stoomboot die je naar de Hemelberg brengt. Dit is ook leuk om een keertje met de kids te doen.

Overnachten
In het centrum en in de directe omgeving van Silkeborg zijn vele hotels te vinden. Je vindt ze in alle prijscategorieën dus van heel eenvoudig tot zeer luxe. Ook kiezen er veel toeristen voor om in het nabij gelegen Landal vakantiepark te gaan zitten in het plaatsje Gjern. Dit is op ongeveer een kwartiertje rijden vanaf Silkeborg en ook een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, zeker als je lekker op vakantie bent met de kinderen is het vakantiepark van Landal aan te raden.