Duiken met manta’s bij Bali

Er zijn een aantal soorten onderwaterdieren waar je als duiker een keer mee te maken wilt krijgen tijdens je duiken waar dan ook ter wereld. Ze heb je walvishaaien, hamerhaaien maar ook de beroemde grote mantarog. Het gevoel dat je krijgt wanneer je een manta sierlijk door het water ziet bewegen is adembenemend. Deze beesten kunnen een spanwijdte van wel 6 meter hebben waardoor het lijkt alsof het licht even uitgaat wanneer ze over je heen zwemmen.

Manta Point Bali
Om bij Manta Point te kunnen duiken zul je een duikschool in Padang Bai moeten vinden die naar de eilandengroep Nusa Penida vertrekt. Dit is een boottocht van ongeveer 45 minuten met een snelle speedboot. Soms kan dit best een ruige tocht zijn en soms is de zee gewoonweg te rug om überhaupt uit te kunnen varen.

Eenmaal op de plek aangekomen kan het zijn dat je de enige boot bent maar er kunnen er ook meerdere liggen, het is nou eenmaal een populaire duikstek bij Bali. Op een diepte van ongeveer 10 meter ligt op een zandhelling een groot koraalblok. Op dit koraalblok ligt een poetsstation waar de manta’s op liggen. Rondom het koraalblok zweven de manta’s. Er zijn momenten dat je hier wel 20 manta’s bij elkaar kan zien. Afhankelijk van de ruwheid van de zee is het vaak aan te raden om stil op de grond te gaan zitten en alleen maar om je heen te kijken naar de manta’s. Dit gaat geen duik worden waarin je een grote afstand gaat afleggen.

Lastig duiken
Ondanks dat het geen diepe duik is (het is maximaal 18 meter diep) kan het door stroming en deining van het water soms knap lastig duiken zijn. Met een temperatuur van 18 graden is het water soms best frisjes vergeleken met andere plekken rondom Bali. Dit komt uiteraard door de stroming. Echter is het wel een plek die geschikt is voor alle niveaus maar hou je eigen veiligheid een beetje in de gaten! De beste periode om hier te duiken is van september tot april, dan is de zee meestal wat rustiger.

Snorkelen
Er worden diverse snorkeltrips aangeboden naar Manta Point. Het is natuurlijk prachtig als je met snorkelen een manta tegenkomt maar de omstandigheden van de zee (zicht onder water en de stroming / deining) maken het niet echt tot een geschikte snorkelplek. De keuze is natuurlijk aan jezelf want hoe vaak heb je nu de kans om manta’s te zien?