7 tips voor op Koh Samui

Koh Samui is één van de vele eilanden in Thailand. Het is gelegen in de Golf van Thailand op zo’n 500km ten zuiden van Bangkok. Het eiland was voorheen voornamelijk populair bij backpackers maar tegenwoordig is het druk met allerlei toeristen. Dit is niet voor niets, het eiland heeft namelijk enorm veel te bieden. Je kunt er heerlijk relaxen op het strand onder de palmbomen, dorpjes bezoeken en natuurlijk de Thaise cultuur snuiven. Hieronder een aantal tips die je eventueel bij je bezoek aan Koh Samui kunt doen.

Duiken bij Koh Samui
Op Koh Samui zijn diverse duikscholen te vinden. Je kunt hier terecht voor opleidingen, introductieduiken en als je je duikbrevet hebt ook vrij duiken. Je uitrusting kan je huren en ze weten de beste plekjes te vinden. Veelal zal je om te gaan duiken richting het nabij gelegen eiland Koh Toa varen om hier de schitterende onderwaterwereld te ontdekken. De temperatuur van het water is het gehele jaar heerlijk en het zicht geweldig. Kijk niet vreemd op als je opeens oog in oog zwemt met een walvishaai, deze worden hier regelmatig gespot. Schildpadden, triggerfish, nemo’s, etc… je komt ze hier allemaal tegen. Duiken is overigens geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde duiken. Doordat er veel verschillende duiklocaties zijn is er voor ieder wat geschikts.

Stranden van Koh Samui
Als je lekker op het strand wilt relaxen zit je helemaal goed op Koh Samui. Er zijn vele stranden te vinden waarvan de mooiste zijn voorzien van een hagelwit fijn zandstrand met mooie groene palmbomen erachter. De zee is heerlijk van temperatuur dus tussendoor even afkoelen is prima te doen! De drukste en meest populaire stranden zijn Chaweng Beach en Lamai Beach. Als je er een lange dag van wilt maken kan je tot in de late uurtjes in de nacht doorgaan bij de naastgelegen dorpjes.

Als je liever van je rust wilt genieten op het strand zijn er ook voldoende strandjes te vinden. Je kunt er voor kiezen om op ontdekkingstocht te gaan op een scootertje langs de kust, je kunt je handdoek in principe overal op een strandje neerleggen. Je kunt er ook voor kiezen om naar het zuiden te gaan en je handdoek op Thong Krut Beach neer te leggen. Hier zijn nauwelijks toeristen te vinden en kan je echt genieten van je rust.

Ontdek de jungle
Het midden van het eiland heeft een prachtige dichtbegroeide jungle. Het mooie van de jungle van Koh Samui is dat je voor je gevoel op een compleet ander eiland terecht bent gekomen. Weg van de drukte van toeristen en geen verkeer meer dat je hoort. Je bent terecht gekomen in een drukte van groen en natuur waar je je ogen uit zult kijken. Er worden diverse excursies georganiseerd om de jungle te ontdekken. Veelal zijn dit excursies in bijvoorbeeld een jeep of quad. Je kunt er ook voor kiezen om op eigen gelegenheid de jungle in te gaan met bijvoorbeeld een brommer. Lekker de berg op en vervolgens te voet de jungle verkennen op één van vele paden. Luister eens naar de stilte en de vogels. Misschien kom je nog wel spannende reptielen als hagedissen en slangen tegen. Hou er rekening mee dat het warm is en de luchtvochtigheid ook erg hoog is. Het is behoorlijk zwaar en wanneer je een zeer slechte conditie hebt is dit niet voor iedereen mogelijk.

Kookworkshop op Koh Samui
Eén van de mooiste bijkomstigheden van Thailand is het heerlijke eten. Er wordt veel meer met verse ingrediënten gekookt dan dat wij hier in Nederland en België doen. Zo gaat de lokale bevolking vaak dagelijks naar de markt en groeien de verse kruidjes gewoon in de tuin. Even een pepertje van de boom halen voordat je gaat koken is hier heel normaal. Er worden op Koh Samui veel workshops gegeven waarop je leert koken zoals de locals doen. Welke kruiden heb je nodig, hoe bakken ze dit en wat voor producten liggen er op de markt die wij hier in West-Europa helemaal niet kennen.

Je kunt veelal kiezen uit een privé workshop of een workshop die je met een groepje doet, beide is leuk. Het allerleukste is om een workshop te kiezen waarbij je eerst zelf de markt bezoekt om hier je ingrediënten te kopen en daarmee vervolgens aan de slag te gaan. Het allermooiste is dat je na afloop heerlijk gaat genieten van je eigen kookkunsten, je zult verstelt staan wat je zojuist hebt geleerd en met een ervaring rijker naar huis gaan waar je het zeker nog een keer zult maken!

Bezoek de culturele hoogtepunten op Koh Samui
Eén van de meest gemaakte excursies op Koh Samui is het huren van een auto met privé gids die je langs de belangrijkste culturele hoogtepunten van het eiland brengt. In sommige gevallen heb je geluk en kan je gids je vertellen over de bezienswaardigheid waar je bent aangekomen, in andere gevallen spreekt de gids niet goed genoeg Engels is hij alleen de chauffeur die je naar de juiste plekken brengt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Big Buddha, Grandfather’s & Grandmothers Rocks, Wat Plai Laem, Na Muang Waterfall en nog veel meer!

Bezoek een avondmarkt
Een smeltkroes van mensen bij elkaar. Vele verschillende nationaliteiten en altijd een gezellige drukte kom je tegen op één van de avondmarkten (nightmarkets) op het eiland. De bekendste nachtmarkt kun je vinden in Lamai. Vele honderden kraampjes hebben hier spulletjes liggen, dit is heel divers. Van de lekkerste streetfood kraampjes tot souvenirs voor thuis en ook de vele (namaak) kleding kan je zeker niet voorbij lopen. De markt gaat open op zondagavond in het centrum van Lamai en is een echte aanrader! Een goede tip is wel om niet van te voren te eten, er is hier zoveel lekkers te vinden dat het zonde is van te voren gegeten te hebben. Naast de markt in Lamai is de markt in Bophut (op vrijdagavond) ook een aanrader, deze telt honderden kraampjes maar is iets minder massaal dan de markt in Lamai.

Bezoek een versmarkt
Verse markten zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven voor veel van de inwoners en restauranteigenaren op Koh Samui. Dagelijks worden hier tenslotte de ingrediënten gekocht voor de maaltijden voor in de avond. Handelaren en kopers komen hier bij elkaar, het is echt een sociale plek voor de locals. Het is erg leuk om hier eens rond te lopen. Geniet (en verbaas jezelf) over de vele kleuren en geuren die je hier zult tegenkomen. Een goede versmarkt om te gaan kijken is de Hua Thanon Market in Lamai, vlees, vis, kruiden, groente, etc… kan je hier allemaal voor relatief weinig geld aanschaffen.