Nationaal Park Dwingelderveld

Een relatief onbekend park in Nederland maar zo onterecht! Wist je bijvoorbeeld dat het Nationaal Park Dwingelderveld het grootste natte heidegebied van West-Europa is? Het park heeft een grote diversiteit aan landschappen. Hierbij kan je denken aan bos, heide, zandvlaktes, glooiende bodem, etc… Het gebied is relatief stil, geen grote hordes mensen achter elkaar zoals je wel eens bij de Hoge Veluwe kunt aantreffen. Met diverse wandel- en fietsroutes kun je je hier uren vermaken en genieten van de rust en het weidse uitzicht.

Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum is gelegen tegen het plaatsje Ruinen. In het bezoekerscentrum kun je meer leren over het Nationaal Park Dwingelderveld. Zo kan je je bijvoorbeeld routes vinden, diverse boeken aanschaffen over de flora en fauna van het gebied, opgezette dieren bekijken en kun je beter weten waar je bent als je op de grote maquette kijkt die direct zal opvallen bij binnenkomst. Ook zijn er hier toiletten waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

Voor de kinderen is er ook van alles te beleven. Zo kan je buiten de natuur ontdekken rondom het kleine vennetje naast het bezoekerscentrum. Kleine beestjes op en in het water vinden kinderen zeer interessant. In de zomer is het een drukte bij het bijenhotel, dit kun je veilig bekijken vanachter het glas. Het is zeer indrukwekkend om dit van zo dichtbij te aanschouwen, je hoort een flink gezoem om je heen!

Schaapskooi
Op ongeveer een kwartiertje lopen vanaf het bezoekerscentrum ligt de schaapskooi. Dit is de plek waar de schapen die dagelijks de heide begrazen overnachten. In de periode van mei tot september gaan de schapen er dagelijks met de herder en honden erop uit om de heide op natuurlijke wijze kort te houden. Helaas zijn er geen exacte vertrek- en aankomsttijden te zeggen maar dat het leuk is om te zien met welk enthousiasme de schapen en honden dagelijks op pad gaan is duidelijk. Bij de schaapskooi zit een klein bezoekerscentrum waar je d.m.v. video en foto’s meer kunt leren over de schapen en het werk dat ze doen. Vaak zijn er op zondag vrijwilligers in de ontvangstruimte aanwezig die je meer vertellen over het werk dat er wordt gedaan en laten ze bijvoorbeeld zien wat er met de wol wordt gedaan. Het spinnewiel is hierbij een interessant voorwerp!

Naast de schaapskooi staat een klein uitzichtpunt, dit stelt niet zo heel veel voor maar zeker voor kinderen is het erg leuk om de trappen te beklimmen en te genieten van het uitzicht. Bekijk je deze vele kleuren eens die de heide heeft.

Wandelen en fietsen
Het natuurgebied leent zich bij uitstek om te wandelen en fietsen. Op diverse plekken beginnen er tochten. Het bezoekerscentrum is een populaire plek om veel tochten te maken. Zowel voor de lange afstanden als voor kortere tochtjes met kinderen is er iets te vinden. Het Theehuis in Ansen is een onbekende maar prachtige plek om je fiets- of wandeltocht te beginnen. Voor meer informatie over het theehuis kan je kijken op http://www.theehuys-anserdennen.nl/. Diverse wandel- en fietsroutes kun je vinden op https://www.natuurmonumenten.nl/routes?locatie=N_333&wat=op+pad+met+kinderen

Kinderen
Het Nationaal Park Dwingelderveld is zeer geschikt om met kinderen naartoe te gaan. Leer ze op speelse wijze meer over de natuur. Ga op zoek naar beestjes, deze zitten er namelijk volop! Zo is dit een belangrijk leefgebied van slangen in Nederland en leven er wel meer dan 45 soorten libellen. Ook worden er geregeld tochten met de boswachter georganiseerd vanuit Oerrr, ook dit is erg leuk!
Fietsen huren
Wanneer je geen fietsen bij je hebt is dat geen enkel probleem. Er zijn vele plekken waar je fietsen kunt huren. Ook zijn de elektrische scooters erg populair tegenwoordig. Je geniet in alle rust van de natuur om je heen en je kunt stoppen waar je maar wilt.