Wandelen op Bali

Bali klinkt vast niet direct als de meest geschikte wandellocatie om te bezoeken. Niks is echter minder waar. Als je bestand bent tegen een warm en vochtig klimaat en onderweg tegen jezelf kunt zeggen dat je voldoende moet drinken dan is Bali weldegelijk een zeer geschikte locatie om heen te gaan en te wandelen. Natuurlijk kunt je ook gewoon een paar mooie wandelingen maken tijdens een vakantie naar Bali.

Wandelen in Ubud
Er zijn diverse plekken op Bali heel populair om te wandelen. Met stip op plek één staat Ubud. Dit is één van de meest bijzondere plaatsen van Bali welke beroemd is vanwege de vele rijstvelden en hippie-achtige cultuur. De rijstvelden zijn zeer indrukwekkend om tussendoor te wandelen omdat het smalle paadjes zijn die een zeer rustgevende werking hebben wanneer je er doorheen loopt. Tussendoor kom je nog allerlei andere soorten planten tegen die ook tussen de rijstvelden worden geoogst. Hierbij kan je onder andere denken aan pepers. Afhankelijk van het tijdstip van de dag zul je mensen aan het werk zien in de plantages. Vaak zijn ze wel in voor een praatje en kunnen ze je uitleggen wat ze aan het doen zijn.

Wandelen bij Mount Batur
Mount Batur is een nog steeds actieve vulkaan op Bali. Het beklimmen van de vulkaan is één van de meest gemaakte wandelingen op het eiland. Het is namelijk zo dat wanneer je op de top bent aangekomen je een schitterend uitzicht over het eiland hebt. Bij laaghangende bewolking kan het zomaar zijn dat je vanaf de top boven de wolken uit komt wat ook speciale ervaring is. De tocht naar de top van Mount Batur is zeker niet de makkelijkste tocht en je moet echt wel over een goede fysieke conditie beschikken. Afhankelijk van je conditie en ervaring kan het zo’n 2 – 3 uur duren voordat je de top bereikt.

Het is het mooiste om in de nacht te starten met je wandeling, je komt dat namelijk rond zonsopgang op de top van de vulkaan. De opkomende zon is spectaculair om te zien en vergeet ook zeker je camera niet mee te nemen. Denk eraan dat je goede en stevige schoenen draagt (zeker niet op je slippers!) en dat je ruim voldoende water mee neemt.

Wandelen in de jungle op Bali
Een groot deel van Bali bestaat nog uit jungle. Niet af en toe een boom maar echt een dichte jungle met een zeer grote diversiteit aan flora en fauna. Veel plekken zijn niet toegankelijk maar op een aantal plekken zijn wandelpaden. Veel paden brengen je ergens heen, dit zijn bijvoorbeeld mooie watervallen verscholen in de jungle.

In het noorden van Bali heb je de jungle van Sambangan. Hier liggen diverse watervallen (onder andere de beroemde Git Git waterval) verscholen in de bossen en er zijn ook diverse wandeltochten die je hier kunt maken. Een stukje rechts van de jungle van Sambangan ligt de jungle van Marduk. Ook dit is een populaire plek om te wandelen in Bali. Vele routes zijn hier aanwezig die allemaal met bewegwijzering zijn. Bij kleine routes wil de bewegwijzering nog wel eens lukken maar bij grote routes zeker niet.

Alleen of met gids wandelen
Wandelen op Bali is net even wat anders dan de paaltjes in het bos in Nederland volgen tijdens wandelroutes. Ook zijn er vrijwel geen gedetailleerde kaarten verkrijgbaar met kleine wandelpaadjes. Er zijn uiteraard plekken waar je prima op eigen gelegenheid kunt wandelen maar wanneer je serieuze wandeltochten wilt maken is het altijd te adviseren om een gids in te huren. Ter plekke op Bali is het vrij eenvoudig om een gids te vinden die je hiermee kan helpen, vaak kan de plek waar je verblijft je hiermee adviseren of zijn er ruim voldoende excursiebureaus die je hiermee kunnen helpen.

Het wandelen met een gids maakt het tevens veel interessanter. De gidsen kunnen je veel vertellen over wat er onderweg allemaal te zien is. Flora en fauna kennen ze als de beste en daardoor is het erg leuk en gezellig om onder begeleiding van de gids het eiland te ontdekken.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding en uitrusting zijn het halve werk. Wandelen op Bali is niet vergelijkbaar met wandelen in Nederland. Je hebt te maken met hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid, hoogteverschillen, slechte bewegwijzering en ook vaak slechte paden. Niks maakt het daardoor minder leuk om te voet het eiland te ontdekken. Wanneer je wilt gaan wandelen is het verstandig om goed schoeisel te dragen, slippers zijn hier bijvoorbeeld zeker niet voor geschikt. Daarnaast is het dragen van beschermende kleding erg belangrijk en moet er ruim voldoende gedronken worden.