Bezienswaardigheden Mombasa

Mombasa is de grootste kustplaats van Kenia en staat bekend om de hagelwitte zandstranden waar veel toeristen nog even gebruik van willen maken na een weekje op safari in het land te zijn geweest. Er zijn vele hotels te vinden waarvan de betere aan het strand liggen. Met schitterende privé stranden, mooie zwembaden en goede restaurants is er maar weinig te bedenken om je vakantie op een mooie manier te kunnen afsluiten. Aan de andere kant is een week op een bedje liggen voor sommige mensen ook een hele opgave, waarom ga je dan niet de stad in en één van de vele bezienswaardigheden in en rond Mombasa ontdekken? Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van diverse bezienswaardigheden en dingen om te doen in en om Mombasa.

Tusks
In 1952 is de Britse Koningin  Elisabeth voor een bezoek in de stad Mombasa geweest. Ter ere hiervan zijn aan de hoofdweg van Mombasa (Moi Avenue) reusachtige slagtanden geplaatst als erehaag over de weg heen. De tusks (slagtanden) zijn gemaakt van aluminium en staan door de opstelling tevens als de letter M van Mombasa. Het is leuk om een keertje op de foto te gaan met de tusks maar als je er te ver voor moet omrijden is het niet direct de moeite waard. Meer dan een fotomoment is het namelijk echt niet.

Stranden Mombasa
Zoals hierboven al beschreven kent Mombasa vele stranden. De meeste toeristen komen niet verder dan het strand bij hun eigen hotel maar er zijn meer stranden waar je heerlijk kunt relaxen. Zo kan je er voor kiezen om naar een strand van een ander hotel te gaan, altijd leuk om hier even rond te kijken. Je kunt er ook voor kiezen om naar één van de publieke stranden te gaan. Het zal direct opvallen dat hier meer vervuiling ligt en het minder goed onderhouden is dan de privé stranden bij de hotels maar het is wel een mooie kans om tussen de locals te zitten. Er zitten vaak wat restaurantjes bij waar je iets kunt eten en er zal ongetwijfeld af en toe iemand naar je toekomen om iets aan je te verkopen maar geniet eens van wat anders dan de luxe van je hotel en ga eens een gesprek aan om de bevolking beter te leren kennen. Pas zo leer je een land en zijn bevolking echt kennen.

Fort Jesus
Gebouwd in 1593 door de Portugezen om de belangrijke handelsroute in de Indische Oceaan te beschermen tegen piraten. Ondanks de leeftijd van het fort staat het er nog opmerkelijk goed bij en is daardoor erg interessant om te bezoeken. Na betaling van een kleine toegang heb je de mogelijkheid om op eigen gelegenheid het museum te bezoeken of dit te doen onder begeleiding van een professionele gids die je veel achtergrond informatie kan verschaffen. Pas vanaf 1958 is Fort Jesus een museum geworden. Tot die tijd heeft het de functie van slavenhuis en gevangenis gehad.

In het museum zijn veel oude voorwerpen te vinden. Je vindt er producten waar in gehandeld werd en overige gebruiksvoorwerpen die toen gebruikt werden in en om het fort. De beste tijd om het fort te bezoeken is in de middag, op dat moment zijn er weinig georganiseerde excursies door touroperators waardoor je veel rustiger kunt rondlopen.

Haller Park
Het Haller Park is een natuurgebied / dierentuin opgezet in een oude steengroeve. Er is echt geprobeerd (en met succes!) om van een verlaten en verloren gebied een eigen ecosysteem te maken. Het is een populaire plek voor toeristen om heen te gaan en prima te combineren met een strandvakantie in Mombasa.

In het park zijn vele dier- en plantensoorten te vinden die hier vrij leven. Vele dieren leven door elkaar wanneer dit mogelijk is. De verblijven van de dieren zijn groot waardoor je soms het idee hebt dat je daadwerkelijk op safari bent. We moeten wel zo eerlijk zijn dat dit niet vergelijkbaar is met de echte safariparken als bijvoorbeeld Masai Mara.

Marine National Park
Een dagje genieten van de wereld onderwater kan je heel goed in het Marine National Park. Er zijn diverse excursies te boeken vanuit Mombasa naar dit park. Het beschermde natuurgebied is een stukje ten noorden van Mombasa gelegen en biedt de mogelijkheid om te genieten van de zee en het strand. Duiken en snorkelen kan hier bij uitstek en er zal een wereld voor je opengaan aan tropische vissen. Met een beetje geluk kom je onderweg zelfs dolfijnen tegen! Tussendoor is er zeker ruimte om te relaxen op het strand en te genieten van vers gevangen vis in één van de restaurants.

Conclusie
Mombasa heeft tal van mogelijkheden om naast een lekkere strandvakantie ook nog wat cultuur te snuiven. Je kunt er voor kiezen om op eigen gelegenheid op stap te gaan maar vaak is het fijner en handiger om dit via een excursie te doen of alleen een auto met chauffeur te regelen. Dit kan je allemaal vrij eenvoudig via je hotel regelen of even online zoeken.