Koh Tao

Koh Tao is een klein eilandje in de buurt van Koh Samui. Het eilandje staat bekend als sublieme duiklocatie in Zuid Oost Azië. Het eiland is niet zo groot maar wordt tegenwoordig steeds vaker door toeristen gevonden, dit is natuurlijk niet voor niks. Het eiland biedt alle faciliteiten om te duiken of om hier je cursus te volgen. Het vinden van een duikschool is hier dan ook geen enkel probleem. Wist je trouwens dat Koh Tao vroeger voornamelijk gebruikt werd om politieke gevangen vanuit Koh Samui naartoe te brengen? Tegenwoordig is dit natuurlijk niet meer het geval en wordt het eiland gedomineerd door toeristen en lokale bevolking.

Duiken
Met meer dan 40 duikscholen op het eiland is dit één van de plekken op de wereld waar de meeste duikbrevetten worden uitgeschreven. Dit terwijl het natuurlijk niet het meest eenvoudige eiland is om te bereiken, je zult namelijk eerst via Koh Samui met de boot moeten komen.

Eenmaal op het eiland gekomen is de keuze aan duikscholen enorm. PADI, SSI en andere duikorganisaties zijn hier vertegenwoordigd in één van de vele duikscholen. Je zult je opleiding en vrije duiken op één van de vele duiklocaties rondom Koh Tao gaan maken. Sommige zijn lastig en anderen zijn zeer geschikt voor beginnende duikers. Dieren als schilpadden, roggen, kleine slakjes en misschien zelfs wel een walvishaai worden hier met enige regelmaat gespot. Bekende duiklocaties die je hier ongetwijfeld zult horen zijn Sail Rock, Japanese Gardens, Green Rock en nog vele andere schitterende plaatsen. Er zijn een paar plekken waar je vanaf de kant kunt duiken maar dit zijn er niet veel. Overigens zijn dit ook zeker niet de mooiste duiklocaties. Ons advies is om lekker met de boot te gaan.

Snorkelen
Als je niet wilt duiken is het wellicht een leuk idee om lekker aan de oppervlakte te blijven met een snorkel duikbril met snorkel op je gezicht. Als je een paar meter vanaf het strand je gezicht in het water legt zie je dat het rif hier al een beetje begint. Overal waar rif en koraal is zijn vissen en onderwaterleven te bekijken. Natuurlijk zijn dit niet de beste plekken. Mocht je naar betere plekken willen gaan dan zul je naar één van de toeristenbureautjes op het eiland moeten gaan om hier een snorkeltochtje te boeken. Dit is relatief goedkoop en met een bootje ga je naar de mooiste snorkelplekken rondom het eiland. Het verschil is enorm t.o.v. ergens willekeurig het water inlopen.

Stranden, winkelen en uitgaan
Ondanks dat Koh Tao maar een klein eilandje is is er natuurlijk wel het e.e.a. te beleven. Als je een dagje strand wilt doen ga dan naar Sairee Beach. Dit is het grootste en meest levendige strand van het eiland. Er zijn altijd mensen te vinden maar echt heel druk zal het zeker niet zijn. In de directe omgeving van het strand zijn veel winkeltjes, barretjes en restaurants te vinden. Zowel overdag als in de avond is het hier lekker druk! De plek waar de winkeltjes en barretjes zich bevinden wordt op Koh Tao “Walking Street” genoemd en loopt parallel aan Sairee Beach. De prijzen van eten en drinken zijn aantrekkelijk op Koh Tao, zeker als je het vergelijkt met andere toeristische plekjes.

De plaatsjes op Koh Tao die wellicht de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Mae Hat en Hat Si Ri. Dit zijn de plaatsjes waar je met de boot aankomt op het eiland. In deze plekken zijn de meeste winkeltjes en hier is een pinautomaat gevestigd, altijd handig natuurlijk!

De rest van het eiland heeft eigenlijk niet zo heel veel te bieden aan vermaak. Het is veelal bos en jungle, veel ongerepte natuur wat natuurlijk schitterend is!

Accommodaties
Op het eiland zijn diverse accommodaties te vinden. Het eiland is goed gericht op backpackers met daarom veel slaapplaatsen die niet zo kostbaar zijn. Het is te adviseren om vooraf online iets te boeken maar op de bonnefooi naar het eiland gaan kan natuurlijk ook. Je vind ongetwijfeld een slaapplaats. Her en der een beetje rondvragen in de toeristenbureaus en dan moet het zeker goedkomen!