Bezienswaardigheden Leipzig

Enkele jaren geleden was Berlijn dé bestemming van Duitsland om een stedentrip naartoe te maken. Tegenwoordig zijn er meer steden bij gekomen en Leipzig is één van deze steden die enorm snel in populariteit is toegekomen. Het is (ondanks dat je het niet zult verwachten) een hippe stad, ook wel het “nieuwe Berlijn” genoemd. Een mix van culturen en een diversiteit van architectuur en bijzondere gebouwen. Hieronder een aantal bezienswaardigheden die je zeker bekeken moet hebben tijdens je bezoekje aan Leipzig.

Panorama Tower (restaurant)
Geen last van hoogtevrees? Dat is bij de Panorama Tower wel een must. Bekijk Leipzig eens vanaf verdieping 31 in dit bijzondere gebouw en geniet van het weidse uitzicht over de stad. Je kunt hier op ongeveer 100 meter hoogte dineren in één van de 4 verschillende ruimtes. Iedere ruimte heeft uitzicht richting een verre plek op de wereld; New York, Sint Petersburg, Kaapstad en Tokyo. Het mooiste moment van de dag is tijdens de zonsondergang. Reserveren is zeker aan te raden en kan via de website van de Panorama Tower: https://panorama-leipzig.de/ .

Altes Rathaus
Het Altes Rathaus is vertaald het “Oude Stadhuis” en ligt aan de bekende markt van Leipzig. Zodra je het plein oploopt zal het statige gebouw je direct opvallen. Niet alleen de buitenkant van het gebouw ziet er indrukwekkend uit want de binnenkant mag er ook zeker wezen. Het is gebouwd in 1556 en het bijzondere is dat het bij de zware bombardementen in 1943 gespaard is gebleven waardoor het direct één van de oudste gebouwen uit de renaissance is in Duitsland. In het oude raadhuis is het Stadtgeschichtliches Museum gevestigd welke tot één van de grootste cultuurhistorische musea van Duitsland behoort. Het is echt een plek waar je niet voorbij kunt lopen tijdens een bezoek aan het plein.

Zoologischer Garten
Werkelijk waar een prachtige dierentuin in Leipzig. Het is een dierentuin met ruim 850 soorten dieren die verdeeld zijn over verschillende nagebootste werelden. Zo kom je in het deel van Azië dieren tegen die van oorsprong uit Azië komen, denk hierbij aan olifanten en tijgers. Je hebt verder o.a. Pongoland en Afrika en nog meer werelden. De dierentuin ziet er keurig onderhouden uit en dieren hebben hier netjes de ruimte. Het hoogtepunt is toch wel het werelddeel Gondwanaland, dit is een grote overdekte jungle waarbij je het gevoel hebt dat je ook door de jungle loopt. Als je goed zoekt kom je bijna 100 verschillende diersoorten tegen die oorspronkelijk ook in de jungle leven.

Clara Zetkin Park
Het is heerlijk om tijdens een stedentrip even tot rust te komen in één van de parken die Leipzig heeft. Het Clara Zetkin Park is gelegen in het zuiden van de stad en ligt op slechts een paar minuten wandelen van historische centrum. Het park is een samenvoeging van 4 andere parken, dit zijn het Johannapark, Palmengarten, Volkspark, Scheibenholz en Albertpark. Het bijzondere is dat deze verschillende parken allemaal hun eigen architectuur hadden en dat zie je tegenwoordig ook duidelijk terug als je door het Clara Zetkin Park wandelt. Als je met kinderen bent ga dan vooral even langs de grote speeltuin bij Scheibenholz, ze kunnen er heerlijk klimmen en klauteren. Met mooi weer is het park erg populair bij de lokale bevolking. Wandelen, fietsen en picknicken, men trekt er dan massaal op uit.

Thomaskirche
Als je veel van de beroemde componist Bach weet zal je vast al een keer van deze Thomaskirche gehoord hebben. Het is één van de grootste kerken van Leipzig en dit is de plek waar Bach vroeger heeft gewerkt. Hij werkte hier als leider en dirigent van het jongenskoor. De kerk is dagelijks te bezoeken en het is hier voornamelijk de architectuur die je zal verbazen. Als je veel geluk hebt is de dienst gaande, hier komen mensen van over de hele wereld naartoe om deze te bewonderen. Vergeet zeker je camera niet mee te nemen!

Gewandhaus
Het Gewandhaus (Lakenhal) is het concertgebouw van Leipzig. Het Gewandhaus van nu is de moderne versie van hetgeen dat voor het eerst in 1498 is opgericht. In 1884 werd het eerste Gewandhaus vervangen voor een nieuwe versie, er konden dubbel zoveel (1000) toeschouwers in. Helaas werd het concertgebouw tijdens WOII volledig verwoest door de bombardementen. Pas in 1981 zijn de deuren geopend van het huidige Gewandhaus. Er is aan alle kanten en met de nieuwste technieken rekening gehouden met de akoestiek. Regelmatig vinden hier klassieke concerten plaats. Of het nu je type muziek is of niet, het is aan te raden om naar een concert te gaan en te genieten van al het pracht dat je hoort en ziet.

Völkerslachtdenkmal
Dit is een enorm monument aan de oorlogsslachtoffers die tijdens de oorlog in 1813 waren gesneuveld. Het was een oorlog met aan de ene kant het sterke leger van Napoleon en aan de andere kant de de Pruisen, Russen, Oostenrijkers en Zweden. Het was een strijd van enkele dagen waarbij meer dan 100.000 doden en gewonden vielen. In 1913 werd het monument ingewijd door Keizer Wilhelm II en sindsdien is dit een belangrijke plek om de gewelddadige geschiedenis te herdenken. Het monument is groot en te beklimmen. Vanaf de top kan je genieten van een weids uitzicht over de omgeving.

Porsche Erlebnis
Als autofanaat mag je niet uit Leipzig vertrekken zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Porsche Erlebnis. Dit is dé plek waar de wereldberoemde sportauto’s worden geproduceerd, je kunt hier een bezoek brengen aan de fabriek waar je in kleine stapjes kunt zien hoe de auto’s worden gemaakt. Daarnaast is er nog een bezoekerscentrum van Porsche, hier leer je meer over de geschiedenis met veel auto’s, foto’s en film. Maar er is meer dan dat, je krijgt hier de kans om een ritje te maken in een echte Porsche, de droom van veel mensen! Een Cayenne of een Panamera, je mag zelf kiezen in welke auto jij zo hard mogelijk over de racebaan met ervaren instructeur gaat. Een droom om nooit te vergeten! Na afloop even lekker een hapje en drankje doen in het Porsche restaurant en dan met een goed en voldaan gevoel weer vertrekken.

Music Trail
Wist jij dat Leipzig één van Europa’s meest beroemde steden op het gebied van klassieke muziek is? De beroemde componist heeft hier tot z’n dood gewoond en Richard Wagner is hier geboren. Om je kennis te laten maken met de klassieke muziek kan je kiezen uit twee wandelingen van ongeveer 5 km door de stad waarbij je kennis maakt met diverse plekken waar muziek een grote rol heeft gespeeld of nog steeds speelt. Als je toevallig je fiets mee hebt kan je ook een fietstocht van ongeveer 35 km maken door de stad met hetzelfde doel. Meer informatie over de wandelingen kan je vinden op http://www.notenspur-leipzig.de/.