5 dingen om te doen op Kos

Kos, het één na bekendste eiland van Griekenland wordt jaarlijks door vele duizenden toeristen bezocht. Het eiland is met name populair in de zomer, in de wintermaanden kunnen de temperaturen laag zijn. Daarnaast is het in de wintermaanden door de temperatuur ook zo rustig op het eiland dat veel restaurants, terrassen en zelfs sommige bezienswaardigheden gesloten zijn. Des te meer reden om juist in de zomer een geweldige vakantie naar Kos te boeken en het eiland te ontdekken. Hieronder hebben we een aantal dingen om te doen op het eiland Kos beschreven, zo kun je van te voren al inlezen wat je ter plaatse gaat doen!

Fietsen op Kos
Als je wilt fietsen op vakantie dan is Kos de aangewezen plek om te fietsen. Het is met name de noord-oost kust waar je goed kunt fietsen. Het is hier vlak zonder bergen en heuvels, mooie brede en goed onderhouden fietspaden met op veel plekken een schitterend uitzicht over de kust. Het is lastig om je eigen fiets mee te nemen naar Kos (je zult waarschijnlijk met hier vliegtuig gaan) maar dat is ook helemaal niet nodig. Er zijn talloze verhuurbedrijven waar je een fiets kunt huren. De kwaliteit van de fietsen kan sterk verschillen. Het is daarom verstandig om niet bij slechts één maar bij een paar verhuurbedrijven langs te gaan. Ook de prijzen kunnen behoorlijk verschillen maar huur pas een fiets als je er een goed gevoel bij hebt. De meeste fietsverhuurbedrijven hebben kaartjes met routes, dat scheelt jezelf een hoop zoeken. Een laatste advies is om je fiets op slot te zetten als je bijvoorbeeld ergens iets gaat drinken, helaas komt diefstal van fietsen op het eiland voor. Wanneer je de sleutel van je fiets nog hebt ben je er in principe voor verzekerd.

Een bezoekje aan Kos-Stad
Kos-Stad is eigenlijk de enige stad op het eiland. Er wonen zo’n 20.000 inwoners in de stad, in het hoogseizoen meer dan in de wintermaanden. De stad is zeker leuk om een keer een bezoekje aan te brengen. In het oude centrum zijn vele tentjes met terrasjes waar je lekker iets kunt eten drinken, maar ook winkelen kan je heel goed in het oude-centrum. Verder zijn er diverse bezienswaardigheden die je in de buurt kunt bekijken, wat dacht je van de vismarkt die je in de ochtend kunt bezoeken bij Mandrakihaven of de Johannietersburcht. Of je nu lekker wilt winkelen of bezienswaardigheden wilt bekijken, in Kos-Stad is het allemaal mogelijk en we raden je ook aan om tijdens je vakantie hier een dagje naartoe te gaan.

Vulkaaneiland Nisyros
Niet direct op het eiland Kos maar wel de meest gemaakte excursie vanaf Kos gaat naar het naastgelegen eilandje Nisyros. In de ochtend vertrek je met de boot vanaf Kos naar het vulkaaneiland waar de bussen al op je staan te wachten om je naar de top en krater van de vulkaan te brengen. De vulkaan is actief maar slaapt. Dit houdt in dat de mogelijkheid er is dat de vulkaan nog eens zal uitbarsten. Omdat de vulkaan altijd goed in de gaten wordt gehouden loop je hier zo goed als geen risico op. Er zijn diverse kraters te vinden maar je wordt naar de grootste krater gebracht. Na een flinke afdaling kom je terecht in de krater, er zullen je hier 2 dingen opvallen. Het eerste is de stank, dit komt van de zwaveldampen die uit de bodem in de krater komen, het ruikt een beetje naar rotte eieren. Het tweede is de hitte, als je lang op je plek blijft staan wordt het echt heet aan je voeten, blijf dus een beetje bewegen. Het is een geweldige ervaring om een keer in de krater van een vulkaan te lopen, dit is je kans! Deze excursie is online te boeken maar vaak ook bij je reisorganisatie of je hotel.

Een dagje naar het Turkse Bodrum
Op minder dan een uurtje varen ligt één van de mooiste badplaatsen van Turkije, we hebben het hier over Bodrum. Deze plaats is ook zeer populair bij Nederlandse toeristen en bezit prachtige stranden. Voor dit dagje naar Bodrum kan je vaak kiezen uit twee verschillende excursies. Een georganiseerde trip met een gids die je mee neemt de Turkse badplaats in en je de mooiste verhalen kan vertellen over de bezienswaardigheden in de stad of je kunt er voor kiezen om op eigen gelegenheid een dagje bodrum te doen. Je hebt voor deze laatste alleen een ticket voor de overtocht per boot nodig. Wat belangrijk is deze dag is dat je je paspoort mee neemt, deze heb je nodig om de overtocht met de boot te kunnen maken omdat je anders niet wordt toegelaten aan de andere kant van het water. De prijzen voor alleen de overtocht liggen zo rond de 35 Euro, de kaartjes hiervan kan je online boeken maar ook gewoon ter plaatse.

Zia
In onze ogen de meest traditionele Griekse plaats op Kos. Ondanks het feit dat het behoorlijk toeristisch is wel degelijk de moeite waard om te bezoeken. Het bergdorpje Zia is op ongeveer 14km ten zuiden van Kos-Stad gelegen en prima bereikbaar met de auto of scooter. Het dorpje staat bekend om de wit/blauwe kleuren waar Griekenland natuurlijk bekend om staat. Het plaatsje is heerlijk om doorheen te wandelen hoewel het behoorlijk stijl is op sommige plekken. Er zijn vele souvenirwinkeltjes en restaurantjes. De restaurants staan er om bekend dat ze de echte traditionele Griekse keuken serveren, het is er heerlijk! Probeer tot zonsondergang in Zia te blijven, men zegt dat dit de beste plek van het eiland is om deze hier te bekijken!