Duiken bij de Bunaken

Zonder enige twijfel is duiken de voornaamste reden om naar de Bunaken te komen. Sterker nog, wanneer je niet gaat duiken of snorkelen zijn er veel meer geschikte bestemmingen te vinden in Indonesië. Het eiland is volledig omgeven door kristalhelder water met talloze bestemmingen op een steenworp afstand. Uiteraard zijn er ook diverse mogelijkheden voor snorkelaars.

Stroming Bunaken
Door de complexe geografie onderwater, vlakke riffen en zeer diepe (tot bijna 2km diep) is er op de Bunaken eigenlijk altijd wel stroming in bij de riffen. Soms kan de stroming erg hard zijn, deze worden vrijwel altijd vermeden door duikscholen. Over het algemeen is de stroming redelijk mild en is het heerlijk duiken langs de schittende dropoffs. Netjes uittrimmen op de diepte waarop je wilt duiken en je lekker laten meevoeren met de stroming. De boot volgt de bellen aan de oppervlakte waardoor je niet tegen de stroming in hoeft te zwemmen naar de boot. Voor beginners zijn er uiteraard ook diverse duiklocaties te vinden zonder enige stroming waar je lekker kunt genieten van al het moois dat de Bunaken te bieden heeft.

Watertemperatuur Bunaken
Het is handig om voor vertrek te weten waar je ongeveer aan toe moet zijn op het gebied van temperaturen onder water. Wat voor pak neem je mee naar de Bunaken? Wanneer je koud bent aangelegd hebben we goed nieuws voor je. De gemiddelde temperatuur op de Bunaken is het gehele jaar 26-30 graden. De meeste duikers duiken in een kort 3mm pak, wanneer je het echter snel koud hebt is een lang pak aan te raden, wanneer je het heel koud hebt een lang 5mm pak. Er zitten tevens zeeprikken in het water, deze zie je bijna niet maar als je er gevoelig voor bent kunnen ze je flink bezeren, een lang pak biedt hier ook meer bescherming tegen. Wees niet bang voor de zeeprikken, ze zullen het duiken absoluut niet verpesten.

Zicht en fotograferen
Het zicht op de Bunaken is meestal ruim boven de 20 meter. Soms wel meer dan 30 meter op goede dagen. Bij onstuimig weer kan het zicht wel eens onder de 15 meter komen maar nog steeds is het dan prima duiken. Mede dankzij het goede zicht en kraakheldere water is zijn het perfecte omstandigheden om te fotograferen. Met name macrofotograferen is populair op de Bunaken. De grote verscheidenheid aan slakjes, zeepaardjes, etc… geeft zo veel uitdaging dat sommige duikers niet meer dan 50 meter duiken omdat ze alleen bezig zijn met het maken van foto’s. Tijdens nachtduiken komt je weer heel ander leven tegen, zeker ook dan de camera meenemen.

Duikcomputer
Wij raden het ten zeerste aan om alle duiken met een duikcomputer te maken. De duiken bevatten vele dropoffs en je wilt zo lang mogelijk genieten van je duik. Uiteraard kan er met de ouderwetse tabellen prima gedoken worden maar een computer geeft net iets meer uitkomst en geeft gunstigere tijden dan de tabellen. Wanneer je niet in het bezig bent van een eigen computer is het vaak mogelijk om een computer te huren bij de duikschool / resort.

Beste tijd in het jaar om te duiken op de Bunaken
Op de Bunaken kan eigenlijk het gehele jaar worden gedoken. De oppervlakte van de zee is relatief rustig en golven zijn er maar zelden hoger dan 1 meter. De “slechte” periode is wel van december – maart. De zee is dan net iets ruwer dan normaal, het zicht iets minder en het is de regentijd waardoor het kan voorkomen dan boten niet kunnen uitvaren i.v.m. het slechte weer. Gelukkig is dit laatste maar zelden het geval.  De rest van het jaar zijn de duikcondities prima te noemen hoewel je natuurlijk nooit exact kan voorspellen wat het weer doet.