De mooiste plekjes van de Provence in Frankrijk

De Provence is één van de populairste vakantiegebieden van Frankrijk. Het is gelegen in het zuiden van het land en daarom heb je er in de zomer een absolute zongarantie en kunnen de temperaturen soms behoorlijk hoog oplopen. De streek is bekend vanwege de uitgestrekte paarse lavendelvelden maar er is veel meer te beleven dan dat. Wij hebben 4 mooie plekjes van de Provence beschreven in dit artikel.

Gorges du Verdon
We beginnen dit rijtje met één van Europa’s langste kloven; de Gorges du Verdon. Met een totale lengte van zo’n 25 kilometer en een hoogte van ruim 700 meter is dit wat ons betreft één van de mooiste plekjes van de Provence. De kloof leent zich bij uitstek om actief met de natuur bezig te zijn. Voor de echte sportievelingen is het geweldig om één van de vele wandelroutes te maken die het gebied kent. Rij met de auto boven de kloof en zet deze neer bij een startpunt (een kaart met routes is verkrijgbaar bij de lokale VVV) en daal vervolgens af in de kloof. Deze wandeltocht is lang niet altijd makkelijk en er zitten zeer steile stukken bij, zorg daarom dat je in goede conditie bent voordat je hieraan begint.

Aan het einde van de kloof komt de azuurblauwe rivier uit in een groot meer, dit meer heeft de naam Lac Sainte Croix. Dit meer is ruim 14 km lang en wel 2 km breed. De kleur van het water lijkt wel tropisch zo blauw als het is. Er zitten op het punt waar de rivier het meer in stroomt diverse verhuurbedrijven waar men bootjes, waterfietsen en kano’s verhuurt. Het is heel indrukwekkend om het laatste stukje van de Gorges du Verdon vanaf het water te ontdekken, de steile rotswanden zijn hier op z’n hoogst en je zult je heel klein voelen.

Als je de Gorges du Verdon liever op een wat meer relaxte manier wilt ontdekken zonder er al te moe van te worden kan een prachtige route met de auto rijden. Je rijdt over de weg waarvandaan je langs schitterende uitzichtpunten komt. Ook kom je langs diverse horecagelegenheden waar je lekker wat kunt eten of drinken terwijl je geniet van een prachtig uitzicht.

De hoogte in op de Mont Ventoux
Als je de Tour de France zul je zeker weten van de Mont Ventoux hebben gehoord. Het is namelijk één van de hoogste bergen van Frankrijk en de hoogste berg van de Provence. Wanneer je in de buurt van de berg aankomt zie je hem al verschijnen aan de horizon. Met een hoogte van 1913 meter is dat ook niet zo gek. Jaarlijks wordt de berg eindeloos veel bezocht door wielrenners. Het zijn niet alleen professionele wielrenners maar ook amateurs die de beklimming wel eens willen proberen. De berg staat bekend om het kale maanlandschap, een berg waar je tijdens het fietsen diverse keren helemaal “stuk” kunt gaan maar waar je uiteindelijk wel de top weet te bereiken. Een ervaring die alleen voor getrainde fietsers is weggelegd.

Wandelen kun je ook mooi over de flanken van de berg. Zo rond juli staan de lavendelvelden in de omgeving mooi in bloei en ook is het leuk om tussen de wijngaarden te lopen. De wandeling naar de top van de berg is zwaar en voor getrainde wandelaars. Gedurende de hele wandeling zal je rust ervaren en weinig mensen tegenkomen, tot het laatste stukje. Hier zul je merken dat je over de normale weg heen moet lopen en vele fietsers tot het gaatje ziet gaan om de top te bereiken. Publiek staat er om de fietsers aan te moedigen. Een ervaring om nooit te vergeten.

De abdij van Sénanque
Als je op zoek bent naar rust dan is deze abdij een plek waar je zeker heen moet gaan. Het zou heel goed kunnen dat je deze plek al diverse keren voorbij hebt zien komen op foto’s zonder dat je je daar bewust van bent. De abdij is namelijk gelegen in een kloof tussen de lavendelvelden in. In de periode dat de lavendel in bloei staat is dit een veel gefotografeerde plek. Je kunt in de abdij een rondleiding krijgen en meer te weten komen over de monniken en de  sobere levensstijl die ze hier hanteren. Gedurende de dag vullen de monniken hun dagen met bidden en werken in de lavendelvelden. Ook is er productie van honing waar ze wat inkomsten uit halen. Het is een zeer betoverende plek waar je je kunt verdiepen en inleven in de verstoten van luxe wereld van de monniken maar je ook kunt leren waarom men zo leeft. Het is leuk om Sénanque te bezoeken in combinatie met het nabijgelegen plaatsje Gordes.

Gordes
Het dorpje Gordes is één van de mooiste van de Provence. Het is dorpje gelegen op een steile rots en je kunt het vanaf een afstand goed zien liggen. Het dorpje is bekend vanwege het pittoreske en historische uiterlijk. Het gehele plaatsje is al een bezienswaardigheid op zich maar met name het kasteel (Château de Gordes) dat op het topje van de rots is gelegen springt er uit. Vanaf het kasteel heb je een prachtig wijds uitzicht over de omgeving en het plaatsje. Wanneer je een bezoekje aan Gordes op dinsdag doet vind je rondom het kasteel een marktje. Hier kun je vele streekproducten kopen en ook de lokale bevolking doet hier de inkopen.

Uiteraard moet je even een rondje door het dorpje lopen als je er bent, trek hiervoor wel je wandelschoenen aan want door het hoogteverschil kan het een pittige tippel zijn. De smalle straatjes met leuke winkeltjes maken het interessant en leuk om een rondje te lopen, veel mensen smelten voor dit gezellige plaatsje. Vergeet ook niet om lekker iets te drinken op een pleintje en te genieten van de vakwerkhuisjes die je hier veel tegenkomt.