5 Bezienswaardigheden in Berlijn

De hoofdstad van ons buurland is natuurlijk Berlijn. Een stad die erg populair is voor een stedentripje en ook een stad met een rijke geschiedenis. Van diverse bezienswaardigheden heb je zeker al eens gehoord, denk aan de Berlijnse Muur, de Rijksdag en nog vele anderen. We zullen de meest belangrijke bezienswaardigheden hier bespreken en je wat meer informatie geven over deze bijzondere attracties.

Berlijnse Muur
Dit is zonder enige twijfel de meest bekeken bezienswaardigheid van Berlijn. Het klinkt is een bijzonder verhaal dat gedurende 30 jaar Oost- en West-Berlijn van elkaar gescheiden waren d.m.v. een 45km lange muur die ook nog eens bijna 4 meter hoog was. Het deel van Berlijn ten westen van de muur had het prima voor elkaar, het oostelijke (communistische) deel veel minder. 

Een korte periode na de oorlog werd de muur in slechts enkele weken neergezet. Op slechts een paar kleine openingen (grensposten) na was het één lange betonnen wand die het oosten en westen van elkaar scheidde. Families werden letterlijk uit elkaar getrokken en communicatie was vrijwel niet meer mogelijk. Pogingen om de muur over te klimmen werden keihard afgestraft en moest men met de dood bekopen. Na een periode van ruim 30 jaar werd de muur in 1989 afgebroken. Op sommige plekken zijn stukjes muur bewaard gebleven maar op de meeste plekken is deze volledig verwijderd. Op plekken waar de muur is verwijderd hebben ze ter herinnering een klinkerpad aangelegd wat je kunt volgen. Te voet kom je allerlei onderdelen tegen die met de muur te maken hebben. Interessant en indrukwekkend.

Checkpoint Charlie
Zoals hierboven beschreven waren er bij de Berlijnse Muur een paar doorgangen (grensposten). Checkpoint Charlie was hier de derde van (de C is de derde letter in het alfabet) en is nog redelijk goed bewaard gebleven. Het is een belangrijke bezienswaardigheid m.b.t. de muur. Een bezoekje aan Checkpoint Charlie is heel goed te combineren met een bezoekje aan het nabij gelegen Muurmuseum. Checkpoint Charlie zelf is met name een fotomomentje buiten op straat, veel meer dan dit is het niet.

De Rijksdag
De Rijksdag (in het Duits: Reichstag) is een belangrijk politiek gebouw en tevens één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Berlijn. Het gebouw heeft een lange geschiedenis met o.a. verwoesting door brandstichting en bombardementen tijdens de oorlog. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als parlementsgebouw en is vanaf 1999 weer volledig in functie. Een bezoekje aan het parlementsgebouw is mogelijk, echter moet je je hier wel voor aanmelden. Op momenten dat er vergaderd wordt is het niet toegankelijk.

Naast het parlementsgebouw is het gebouw ook actief als bezienswaardigheid. Op het dak bevindt zich een grote koepel, deze is eind jaren ‘90 op het gebouw geplaatst. Het leuke van de koel is dat deze transparant is waardoor je van boven zo de hal van het parlementsgebouw in kan kijken. Verder heb je van bovenaf een werkelijk schitterend uitzicht over de stad!

De Fernsehturm
De Fernsehturm is een televisietoren in Berlijn. De toren meet ruim 368 meter hoogte en is al vanaf veel plekken in Berlijn duidelijk aan de horizon te zien. Het is steeds meer een icoon van de stad geworden. De toren is nog steeds gewoon in gebruik als televisietoren maar is ook te bezichtigen door toeristen. Dit allemaal met één doel, het genieten van het schitterende uitzicht. 

Helemaal tot de top zul je niet komen, een lift brengt je in een rap tempo naar een hoogte van 203 meter. Je staat hier in de bol in de toren die je vanaf de grond zo goed kunt zien. In deze bol zit ook een restaurant gevestigd waar je lekker kunt dineren. Best romantisch toch op 203 meter hoogte! Je moet er wel rekening mee houden dat het soms erg druk kan zijn bij de kaartverkoop van de Fernsehturm, van te voren online kaartjes kopen kan je een hoop tijd besparen. Er zijn diverse websites te vinden waar je dit kunt doen. 

Potsdamer Platz
Eén van de drukste verkeerspleinen van Berlijn. Van alle kanten uit Berlijn komt het verkeer uit bij dit knooppunt om vervolgens weer een andere richting uit te gaan. Ook zit er bij Potsdamer Platz een station, ook vanaf hier heb je dus altijd drukte.

De geschiedenis van dit plein is niet zo mooi. Tijdens de WOII is het plein helemaal verwoest door bombardementen. Na de opbouw is de Muur hier vol overheen geplaatst wat het plein natuurlijk niet ten goede is gekomen. Pas na het vallen van de muur hebben ze het plein volledig opnieuw opgebouwd tot het moderne plein wat het tegenwoordig is. Het is een architectonisch schouwspel van bijzondere gebouwen. Het is een uitgaansgelegenheid geworden met restaurants en winkels. Tevens zit het Europese hoofdkantoor van Sony in het gelijknamige Sony Center. Het plein is erg leuk om een keertje naartoe te gaan!