Manado, de grootste stad van Noord-Sulawesi

Manado is een grote stad in het noorden van Sulawesi. Een stad waar 20 jaar geleden nog vrijwel niemand in Nederland en België van had gehoord maar die de laatste jaren toch wel een behoorlijk stukje in populariteit is gestegen. De stad is op zichzelf niet heel bijzonder maar de weide omgeving van de stad zeker wel. Zo kan je er mooie excursies maken, duiken op de Bunaken en het echte Indonesië leren kennen waar toeristen nog steeds een uitzondering zijn. Het is dus bijvoorbeeld helemaal niet vergelijk met eilanden als Bali.

Geschiedenis Manado
Manado is een stad met ongeveer een half miljoen inwoners, de meeste hiervan zijn Christen, dat is ook de reden dat je hier aanzienlijk meer kerken dan moskeeën ziet. Het zal je waarschijnlijk wel opvallen dat deze kerken niet zo oud zijn. Dit komt omdat Manado tijdens de Tweede Wereldoorlog flink onder vuur is genomen door de Japanners. Zware bombardementen hebben toen plaatsgevonden en de stad is voor een groot gedeelte opnieuw opgebouwd. Oude bezienswaardigheden zal je hier dus niet veel tegenkomen.

Vervoer
Lang niet iedereen in Manado spreekt goed Engels, zo ook de meeste chauffeurs van de bekende “ojeks”, dit zijn de kleine busjes die hier rijden. De busjes volgen een vaste route tot een busstation, hier keren ze weer om. Als je verder wilt gaan dan dit busstation zal je in een volgend busje moeten stappen. Een taxi is een goede manier van vervoer hoewel je hier soms last hebt met het taalverschil. De keren dat wij in Manado zijn geweest maakten we gebruik van een privé auto met chauffeur. Deze huurden we bijvoorbeeld ook bij het maken van excursies in de omgeving. De kosten hiervan zijn zo’n 50 Euro per dag en je bent dan voorzien van alle luxe en gemak.

Winkelen
In Manado zijn heel veel winkeltjes, met name voor de locals waar de standaard heel anders is dan die wij gewend zijn. Er zijn ook een aantal grotere winkelcentra die behoorlijk luxe zijn. De Mega Mall en IT Centre zijn wel de bekendste hiervan. Deze zijn gelegen aan de boulevard t.h.v. de McDonalds. Diverse restaurantjes, kledingzaken, etc…

Overnachten
In Manado zijn vele hotels te vinden. Omdat de standaard wat lager ligt dan dat wij gewend zijn in Europa raden wij aan om minimaal een 4 sterren hotel te boeken. Deze zijn eenvoudig via website als Booking.com en Expedia te vinden. Wellicht dat het leuk is om op een mooi resort te zitten, je kunt er dan voor kiezen om deze te boeken. Je zit dan in een mooie bungalow (soms zelfs aan het strand) met een excellente service. Deze prijzen liggen vaak een stukje hoger maar het is veel leuker en mooier!

Uitvalsbasis voor de Bunaken
De voornaamste reden voor toeristen om een bezoek te brengen aan Manado is de eilandengroep de Bunaken die hier een stukje verderop ligt. Dit is namelijk één van de mooiste plekken op de wereld om te duiken. Prachtig helder water en een grote diversiteit aan onderwaterleven. Zowel macro als grote vissen kom je hier tegen. Sommige toeristen kiezen ervoor om op het idyllische eilandje van de Bunaken te overnachten en anderen kiezen er voor om op een resort nabij Manado te overnachten. Er zijn vele resorts te vinden, veelal met eigen duikschool. Het is natuurlijk fijn om op een resort te verblijven waar Nederlands wordt gesproken, deze zijn er dan ook een aantal te vinden. Meer informatie over duiken op de Bunaken hebben we hier beschreven: Duiken Bunaken.

Excursies Manado
Omdat er in de stad Manado zelf niet zo heel veel te doen is zijn er wel diverse excursies die je kunt doen. Wat dacht je van het beklimmen van een actieve vulkaan, een duikcursus, een spannende tocht door de jungle of juist wat cultuur snuiven in nabij gelegen plaatsen. Wanneer je een beetje op internet zoekt kom je diverse aanbieders van excursies in Manado tegen. Persoonlijk vonden wij de jungle tocht in het Tangkoko National Park erg de moeite waard! De prijzen voor het doen van een excursie liggen niet zo hoog, zeker niet in vergelijking tot prijzen die wij hier in het westen gewend zijn.